Titokzatos magánszponzorokról beszélt Zuschlag

Vágólapra másolva!
Titokzatos magánszponzorok segítségével fizettek az embereknek, akik részt vettek azoknak a fiktív pályázatoknak a megírásában, amelyek miatt Zuschlag János korábbi MSZP-képviselőt és társait csalással vádolják. Erről Zuschlag beszélt az ellene folyó per csütörtöki tárgyalásán. A vádlott ugyanakkor sok ügyészi kérdésre nem válaszolt. A bíró kijelentette: mivel Zuschlag részben beismerő vallomást tett, a per felgyorsulhat.
Vágólapra másolva!

Ismert volt az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) vezetésén belül, hogy finanszírozási problémák vannak - mondta ügyészi kérdésre Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon csütörtökön. Az ISZM elnökségében az már nem került szóba, hogy a programok finanszírozására létrehozott civil szervezetek valós tagsággal rendelkeznek-e vagy fiktívek - állította Zuschlag meghallgatásának hetedik napján. Szerinte csupán praktikus indokai voltak annak, hogy valós tagság nélküli egyesületeket hoztak létre, így az ISZM-iroda dolgozói is el tudták végezni a szükséges adminisztrációt.

A Fiatal Baloldal (FIB) elnökségi tagjai nem kifogásolták a civil szervezetek bevonását a programok finanszírozásába - közölte. A FIB-nél 2002 nyarára kiderült, hogy komoly pénzügyi problémák voltak, az egyesülési kongresszus költségeit is alig tudták kifizetni. Azzal az elnökségi tagok tisztában voltak, hogy a programok megvalósítására civil szervezeteken keresztül is pályáznak, arra az elsőrendű vádlott nem emlékezett, hogy ezt a módszert bárki is megkérdőjelezte volna.

Zuschlag szerint olyan egyesületek is nyújtottak be pályázatokat, melyeket nem jegyzett be a bíróság. Az ilyen pályázatokban egy bejegyzett civil szervezet is részt vett kötelezettségvállalóként. Ez lehetőséget nyújtott arra, hogy egy egyesület többször is nyerjen ugyanazon a pályázaton - közölte Zuschlag.

Határozottan tagadta, hogy a pályázatokkal kapcsolatos munkáért bárkinek fizetett volna. Az iroda munkatársai zsebből-zsebbe kaptak pénzt, amelynek fedezete "magánszponzoroktól" folyt be - mondta a vádlott. Zuschlag arról beszélt: ő közvetítette a mindenkori irodavezetőnek az elnökségnek azt a döntését, hogy egyesületeket kell létrehozni és ezekkel kell pályázni a programok finanszírozására.

Válasz nélkül maradt kérdések

Zuschlag számos ügyészi kérdésre megtagadta a választ a tárgyaláson. Arra a kérdésre például, hogy folyt-e valamilyen, a nyomozó hivatal az ügyben eljáró tagjaival kapcsolatos információgyűjtés - mivel a lehallgatott telefonbeszélgetésekben előfordultak az ügyészek olyan személyes adatai is, melyek nem hozhatók összefüggésbe a büntetőüggyel -, csak annyit mondott "ez egy kis ország, ahol minden információ gyorsan terjed". Részleteket azonban nem kívánt elárulni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=W2lKflYA9S33ymyc

Arra a kérdésre is megtagadta a választ, hogy történtek-e lépések annak érdekében, hogy a nyomozás elkerüljön a Kecskeméti Városi Ügyészségről. Arról sem nyilatkozott, hogy Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke az ügy kapcsán járt-e a Legfőbb Ügyészségen. Nem beszélt annak az 50 millió forintnak a forrásáról sem,a melyet kárenyhítés címén befizetett a büntetőeljárás során, és arra sem válaszolt, hogyan került a kecskeméti börtön zárkájába az ott lefoglalt telefon, illetve, hogy használta-e a készüléket.

Az elsőrendű vádlott elmondta, az egyesületektől azért nem közvetlenül a saját folyószámlájára utaltatta a pénzt, "mert megírják az újságok, politikailag kellemetlen lehetett volna", ha úgy tűnik, hogy mint az ifjúsági pályázatok elbírálásában érintett döntéshozó részesül a támogatásokból.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=IGDDeIqYbdxj1yGN

A per a következő tárgyalási napon, hétfőn is Zuschlag János meghallgatásával folytatódik, ekkor a védők és más vádlottak tehetnek fel kérdéseket, a tanúkihallgatások pedig várhatóan március 17-én kezdődhetnek el - közölte Fodor Endre bíró. A bíró azt is mondta: mivel Zuschlag részletes, részben büntetőjogi felelősségének beismerésére is kiterjedő vallomást tett, így a törvény szerint lehetőség van arra, hogy bizonyos tanúk írásban tegyenek vallomást. Így több tárgyalási napot meg lehet spórolni, és ezzel fel lehet némileg gyorsítani az eljárást.

Zuschlag 2007. szeptember 21-e óta van előzetes letartóztatásban. Különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.