Országszerte növekszik az ár- és belvízveszély

Vágólapra másolva!
Az egész országban megnőtt az ár- és belvízveszély - közölte a vízgyi tárca szombaton. A belvízi védekezés részeként országszerte beindították a szivattyútelepeket, magas fokú készültségre ugyanakkor még sehol nem volt szükség.
Vágólapra másolva!

Az esőzések és a hóolvadás miatt az elmúlt napokban megnőtt az ár- és belvízzel veszélyeztetett területek nagysága Magyarországon, ezért ezeken a helyeken készültséget rendeltek el - tájékoztatott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) szombaton. A kialakult helyzet elsősorban a Nyugat-Dunántúlon okoz nehézségeket, de belvízi elöntések alakultak ki az ország keleti részén is - közölték.

A Nyugat-Dunántúlon árvízi helyzet alakult ki a Répcén, a vízátfolyások miatt le kell zárni a Nagygeresd-Vasegerszeg közti összekötő utat. Több helyen tart a belvízvédekezés. Folyamatosan szivattyúznak a Zala jobb parti, a Keszthely-hévízi és a marótvölgyi északi öblözetben, ahol a magas belvízszint miatt a Budapest-Nagykanizsa nemzetközi vasúti fővonalon 60 kilométer/órás sebességkorlátozást rendelt el a MÁV. 24 órás üzemben szivattyúzzák a belvizet az M7-es autópályát érintő területeken is.

A szaktárca tájékoztatása szerint az Észak-Dunántúlon elindították a lesvári, börcsi és a bősárkányi szivattyútelepeket. A belvízvédelmi helyzet miatt a Fertő-tóból leeresztett víz mennyiségét is csökkentették.

Észak-Magyarországon néhány nap alatt megduplázódott az elöntött területek nagysága az elmúlt napok esőzései miatt. A Bodrogzug-Török-éri és a Tiszakarád-ricsei belvízvédelmi szakaszokon a főcsatornák mederteltsége magas.

A Felső-Tisza vidékén árvízvédelmi készültség sehol nincs elrendelve. A folyók megáradtak ugyan, de az első fokú készültségi szintet csak a Kraszna vízállása haladta meg. Belvízi elöntés 3.500 hektáron van. Belvízvédelmi készültséget a felsőszabolcsi alsó szakaszon rendeltek el, a tiszaberceli és zúgói szivattyútelepek folyamatosan üzemelnek. A Rétközben, a Belfő csatorna mentén a belvízállások helyenként jelentősen meghaladják a mértékadó szintet.

A Tiszántúlon a főcsatornáknak és a folyóknak, a Berettyónak és a Hortobágy-Berettyónak emelkedett a vízállása, a szivattyútelepek itt is üzemelnek. Összesen öt szakaszon van első fokú, egy szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség.

A Körös-vidéken a Fekete- és a Fehér-Körös vízgyűjtőjén intenzívvé vált a hó olvadása, a csapadék és a hóolvadás miatt az élővízi, a Holt-Sebes-körösi, a mezőberényi és a hosszúfoki belvízvédelmi szakaszon kellett készültséget elrendelni. Az Alsó-Tisza vidékén jelenleg nincs árvízvédelmi készültség.