Kilép az MDF-ből Csáky András országgyűlési képviselő

Vágólapra másolva!
Csáky András MDF-es országgyűlési képviselő vasárnap bejelentette: kilép a pártból a szombaton elfogadott EP-lista miatt, melyet Bokros Lajos, a Horn-kormány volt pénzügyminisztere vezet, és a második helyén Habsburg György szerepel. Bokros azt nyilatkozta vasárnap este az MTV-ben, hogy az MDF-től kapta a legkorrektebb megkeresését. Csáky kilépésével frakciótagsága még nem szűnik meg automatikusan.
Vágólapra másolva!

Kilép a Magyar Demokrata Fórumból Csáky András, mert nem ért egyet az EP-lista szombati elfogadásával. Az országgyűlési képviselő ezt maga közölte a távirati irodával vasárnap. "A Magyar Demokrata Fórum azzal, hogy Európa parlamenti választási listájának élére két olyan személyt kíván tenni, akiknek a politikai hitvallása, eddigi tevékenysége idegen az MDF politikai szellemiségétől, lezárta egy történelmi korszakát" - áll a politikus közleményében.

Kerestük Csáky Andrást, de ki volt kapcsolva a mobilja. Szerettük volna megkérdezni politikustársa lépéséről Herényi Károly frakcióvezetőt is, de nem vette fel a mobilját.

Katona Kálmán az MTI-nek azt mondta: úgy tudja, Csáky még nem döntött arról, hogy hétfőn kilép-e a frakcióból is. Hozzátette: ha hétfőn a politikus úgy dönt, hogy a frakcióból is kilép, akkor azt a frakcióvezetőnek kell bejelentenie az Országgyűlés elnökénél. Katona megjegyezte: az MDF alapszabálya szerint aki kilép a pártból, annak nem szűnik meg automatikusan a frakciótagsága.

Bokros: az MDF-től kaptam a legkorrektebb megkeresést

Bokros Lajos az MDF-től kapta a legmagasabb szintű, legkorrektebb, legtisztességesebb ajánlatot azzal, hogy vezetheti a párt EP-listáját. Ezt a volt pénzügyminiszter mondta vasárnap a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában. A volt pénzügyminiszter azt is elmondta, más párt az utóbbi időben nem kereste meg.

"Az MDF felismerte, hogy azok az értékek, azok az irányok és azok a programok amelyeket én képviselek, ez lehet a modern Magyarország megteremtésének útja" - fogalmazott. Hozzátette: az MDF kockára tette a létét és az egységét annak érdekében, hogy oda tudjon állni a programja mellé.

Arra a felvetésre, hogy többen el tudnák képzelni miniszterelnökként egy MSZP, SZDSZ és MDF alkotta koalícióban, válságkezelés céljából, azt mondta: ez csak egy feltételezés, semmilyen konkrét megkeresést nem kapott ezzel kapcsolatban. Bokros azonban azt is mondta: szerinte egy válságkezelő programmal bíró kormányra mindenképpen szükség van, és ha egy ilyen kormány megalakulna, akkor nem zárta ki azt, hogy elvállalná annak irányítását.

Dávid szerint korábban megígérte

Az MDF országos választmánya szombaton rendkívül szoros szavazás után bólintott rá arra, hogy Bokros Lajos, a Horn-kormány volt pénzügyminisztere legyen a párt európai parlamenti listájának a vezetője. A második helyen Habsburg György szerepel, aki már korábban beleegyezett jelölésébe. Bokros korábban azt mondta, vasárnap jelenti be, hogy elfogadja-e a jelöltést. Szombaton Dávid Ibolya pártelnök közölte: Bokros már korábban megígérte neki, hogy vállalni fogja a listavezetést.

Az MDF alapszabálya szerint aki kilép a pártból, annak nem szűnik meg automatikusan a frakciótagsága. Csáky András az MTI-nek elmondta: hétfőn délelőtt 11 órakor lesz frakcióülés, és jelenleg ő még az MDF frakciójának tagja. Hozzátette: mind Dávid Ibolyával, mind pedig a többi frakciótaggal közölte kilépését. A frakciót váratlanul érte Csáky bejelentése - írta vasárnap közleményben Karsai Péter frakcióvezető-helyettes. Hétfőn a párt frakciója megvitatja Csáky nyilatkozatát, pénteken ugyanezt megteszi az MDF elnöksége is - tette hozzá Karsai.

A frakció fennmaradásához tíz fő szükséges. A párt országgyűlési képviselőcsoportját 2008 őszén azért fenyegette a megszűnés, mert a Tisztelet Társasága által delegált Vas János kilépésével létszáma a házszabályban meghatározott tíz fő alá csökkent. A frakciót az mentette meg, hogy Lengyel Zoltán független - korábban fideszes - országgyűlési képviselő csatlakozott az MDF képviselőcsoportjához.

"Számos pragmatikus érv szólt az elnök által javasolt Európai Parlamenti jelölőlista elfogadása ellen, de a legfontosabb érv az, hogy ezzel a döntéssel az MDF feladta politikai hitvallását, és végleg szakított azzal a társadalmi bázissal, amelyre megalakulásakor támaszkodott. Válságos időben dönthet úgy egy párt, hogy küldetése teljesítése érdekében rendhagyó eszközökhöz folyamodik, de ez nem szolgálhat indokul eredeti értékrendje, politikai identitása feladásához" - indokolta vasárnap döntését Csáky András.

Csáky: rossz helyen jár Dávid

A politikus közleményében azt írta, hogy húsz évvel ezelőtt azért csatlakozott az MDF-hez, mert a párt a nemzeti hagyományokat tisztelő, a keresztény kultúra szellemi és erkölcsi értékeit valló, korszerű európai konzervatív pártként határozta meg önmagát. Közleménye szerint "arra, amerre Dávid Ibolya tévedt Antall Józseftől nem vezet út. Azon az úton az ő politikai örökségét vállaló politikus nem járhat".

A választmányi ülés után Olajos Péter, a párt jelenlegi EP-képviselője szintén bejelentette: kilép az MDF-ből. Droppa Béla Pest megyei alelnök szintén közölte: lemond minden, az MDF-ben betöltött tisztségéről, mert nem tartja összeegyeztethetőnek politikai indíttatásával a mostani döntést. Droppa nem csupán megyei alelnök, hanem az országos választmány tagja és a párt szigetszentmiklósi elnöke is. A politikus közölte, párttagságát egyelőre megtartja.