Szóbeszédre alapozta a Cozma-sztorit a román lap

Vágólapra másolva!
A konkurens maffia vezetője volt a legfőbb forrása annak a román újságcikknek, amely maffiavezérként és a Cozma-gyilkosság megrendelőjeként nevezett meg egy ismert veszprémi vállalkozót - állította a cikk írója az [origo]-nak. A szerző elismerte, hogy súlyos állításaikat csak szóbeszédekre alapozták, amelyek viszont mind egybevágnak.
Vágólapra másolva!

Kézzel fogható bizonyíték nélkül közölte a Cozma-gyilkosság hátterét fejtegető írását a román Gazeta Sporturilor - ismerte el az [origo]-nak a cikk egyik szerzője. Az újságíró - aki a téma érzékenységére való tekintettel neve elhallgatását kérte - azt mondta, hogy szerinte mégis nagy eséllyel igazak a cikkükben leírtak, hiszen az áldozat közeli ismerősei és több szemtanú beszámolója is egybevág.

Semmi sem igaz abból, ami megjelent a médiában a veszprémi B. Tamással és testvérével összefüggésben - közölte ügyvédjük, Kardos Éva az MTI-vel. "Légből kapott, hazug állítások" - közölte az ügyvéd, majd hozzátette: a testvérpár a Patrióta lokál felső szinten lévő koktélbárjában tartózkodott - nem az alagsori diszkóban -, és jóval előbb ott voltak már, mint a kézilabdások, vagy a sportolót később megtámadó mintegy 20-25 fős társaság tagjai. A testvérpárnak fogalma sem volt arról, hogy Marian Cozma és az a bizonyos társaság a Patriótában tartózkodik - mondta Kardos Éva az MTI-nek, aki szerint a tragikus történésről is csak később értesültek.

A román lap szombati különszámában arról írt, hogy Marian Cozma veszprémi kézilabdázó támadóit egy ismert helyi vállalkozó, B. Tamás küldte a veszprémi Patrióta lokálba, hogy megleckéztessék. A lap szerint a konfliktust az váltotta ki, hogy Cozma egy szóváltás után megpofozott egy T. Helga nevű nőt, aki B. Tamás testvérének, B. Csabának a barátnője.

A cikk írója az [origo]-nak azt mondta, hogy egy magát "konkurens maffiavezérnek" valló férfi volt a legfőbb forrásuk az eset felderítésében. A magát maffiózónak nevező férfi szerint B. Tamás szintén maffiaszervezetet hozott létre Veszprém megyében, és szoros kapcsolatban állt - a lap megfogalmazása szerint - a "Balaton-környéki cigánymaffiával" is. A Gazeta Sporturilor B. Tamás állítólagos vetélytársára hivatkozva szombaton azt írta, hogy a vállalkozó telefonon adott utasítást Cozma megverésére.

"Annak a valószínűsége, hogy ez a telefonhívás valóban megtörtént, azt mondanám, hogy 50-50 százalék; vagy igen, vagy nem" - mondta az [origo]-nak a cikk szerzője. "Én azért inkább 80 százalékra tenném, mert olyan emberrel beszéltem róla, aki pontosan tudta, ki is az a B. Tamás, hisz a riválisa" - tette hozzá.

Az újságíró szerint az ügy felgöngyölítéséhez legalább másfél hetet töltöttek Magyarországon, és körülbelül 25-30 emberrel beszéltek. Forrásait a cikkíró nem fedte fel, de annyit elárult, hogy Cozma közeli ismerőseit, sportolótársait, szemtanúkat, helyi újságírókat és azt a bizonyos helyi maffiózót is kikérdezték.

B. Tamás nevét állítólag először csak elejtette az egyik forrás, amikor azonban másoknál rákérdeztek, mindenki feltűnően sokat tudott róla. "Erről mindenki tudott, csak senki nem beszélt róla korábban" - állította a román lap munkatársa. "Voltunk az egyik helyi lap szerkesztőségében is, de amikor rákérdeztünk a névre, mindenki elnémult. Az ottani újságok féltek megírni".

Az újságíró azt is állította, hogy korábban a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Váradi Piroska megerősítette nekik: B. Tamást a gyilkosság másnapján kihallgatta a rendőrség. Váradi ezt [origo] kérdésére hétfőn tagadta. "Annyit tudok megerősíteni, az ügyben mindenkit meghallgattak, aki a bárban tartózkodott, a körülbelül 150 fő mindegyikét sikerült beazonosítani és kihallgatni. De én olyat soha nem mondtam, hogy B. Tamást meghallgattuk, tanú személyéről és vallomásáról soha nem beszéltem" - mondta a szóvivő. Váradi tehát azt nem tagadta, hogy B.-t kihallgatták, csak azt, hogy ezt elismerte volna a román lapnak vagy bárki másnak.

A román lap munkatársa közben arra utalt, hogy szerinte valamilyen összejátszás lehet B. Tamás és a rendőrség között. A Gazeta Sporturilornak nyilatkozó veszprémi maffiózó szerint ugyanis B. Tamás a saját kocsijával vitte a gyanúsított Sz. Ivánt a rendőrségre, és az elkövetők feladásával váltotta meg saját szabadságát.

Cikkének állításairól az újságíró azt mondta, hogy tisztában van bizonytalanságokkal, de nem is tényként írt az eseményekről, hanem források megjelölésével, azaz mások véleményét, állításait idézve. Kérdésünkre azt is elismerte, hogy legfőbb forrása tulajdonképpen a gyilkosság felbujtójának beállított vállalkozó ellensége és rosszakarója: "ők nyilván azért álltak szóba velünk, hogy B. Tamásékat elássák". Szerinte azonban a többi informátor is erősítette ezt a verziót, ezért érdemes volt megírni.

Mivel a cikk egy román lapban jelent meg, arra a magyar sajtótörvény nem vonatkozik. Magyarországon ugyanakkor ilyen cikket a gyanúsítottak megnevezésével nem lehetne megjelentetni, hiszen a híresztelésért nem csak a forrás, hanem az újságíró is felelős, és amennyiben az újságíró nem tudja bizonyítani állításait, becsületsértésért és rágalmazásárt beperelhető.

Az [origo] megpróbálta megkérdezni a tanúkihallgatásokról B. Tamást és testvérét, B. Csabát is, de telefonon nem tudtuk elérni őket. A román lap által említett harmadik szereplő, T. Helga telefonja ugyan kicsöngött, de nem vette fel. T. Helga ugyanakkor a Blikknek hétfőn tagadta, hogy személyes kapcsolatban állt volna Marian Cozmával. A nő azt is állította, hogy nem látta a verekedést a lokálban, a Veszprémi Naplónak pedig azt mondta, hogy nem barátja hívta a lokálba a Cozmát megkéselő bandát.