Csak nyáron kezdődik a Margit híd felújítása

Vágólapra másolva!
Csúszik a Margit híd rekonstrukciójának megkezdése, május helyett várhatóan csak a nyáron kezdődnek a munkálatok - írta városházi forrásokra hivatkozva az MTI. Közben tovább bonyolódik a Szabadság híd díszkivilágításával kapcsolatos közbeszerzés, független szakértők ugyanis nem támogatják, hogy nyílt verseny nélkül válasszák ki a kivitelezőt.
Vágólapra másolva!

Az eredeti tervek szerint májusban, a Szabadság hídi rekonstrukció befejezése után kezdődött volna a Margit híd teljes körű felújítása. Ez most várhatóan a nyárra tolódik - írta az MTI meg nem nevezett városházi forrásokra hivatkozva. A hírügynökség forrásai szerint mivel három hónapot kellett várni egy hatósági engedélyre, ezért később tudták kiírni a közbeszerzési eljárást. Ennek eredményhirdetése után egy-másfél hónappal kezdhetik meg a rekonstrukciós munkálatokat.

A több mint egyéves felújítás alatt a villamosok és az autóbuszok sebességkorlátozással, de mindvégig közlekedhetnek majd a hídon. Eredetileg februárban kellett volna megkötni a Margit híd több mint 12 milliárd forintos rekonstrukciójának beruházási szerződését. Ez alapján májusban kezdődhetett volna a híd felújítása, ami után a tervek szerint jövő év augusztus végén helyezték volna ismét forgalomba a teljes hidat. A Fővárosi Közgyűlés március végén dönt a hídfelújításhoz elnyert hatmilliárd forintos EU-támogatási szerződés véglegesítéséről.

Bonyolódik a díszkivilágításos közbeszerzés

Az MTI értesült arról is, hogy a Főpolgármesteri Kabinet kedden tárgyal a Szabadság hídi rekonstrukcióval összefüggő díszkivilágítás közbeszerzési problémáiról. A fővárosi önkormányzat szakbizottságának bírálóbizottsága februárban a díszkivilágítás közbeszerzési eljárásának érvénytelenítését javasolta. Az ügyben eljáró független közbeszerzési tanácsadó nem értett egyet ezzel.

A szakbizottság február végén a bírálóbizottság álláspontját elfogadva a nyílt eljárású közbeszerzés eredménytelenségéről döntött. Egyidejűleg határoztak a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás megindításáról.

A főpolgármesteri hivatal közbeszerzési szakemberei jogilag aggályosnak tartották ezt, és így a héten ismét visszakerül a kérdés a szakbizottság elé. A díszkivilágítás költségének a felét, több mint százmillió forintot az Európai Uniótól reméli a Városháza. Az EU-támogatást bonyolító Pro Régió Ügynökség jelezte, hogy az uniós támogatást komolyan veszélyezteti az, ha olyan közbeszerzés indul, amelyet a független közbeszerzési tanácsadó nem támogat.

Tiba Zsolt főjegyző a kabinet elé benyújtott előterjesztésében felhívta a figyelmet arra is, hogy a korhű kandeláberek legyártása, illetve a kivitelezés időtartama a továbbiakban előreláthatóan nem rövidíthető. A Szabadság híd több mint ötmilliárd forintos rekonstrukciója költségének a felét szintén az EU finanszírozza.