Hattyúdal a képviselők szerint Dávid javaslata

Vágólapra másolva!
Egyik párt képviselőinek sem csillant fel a szeme, miután Dávid Ibolya MDF-elnök hétfőn azt kezdeményezte: távolítsák el a kormányt és jöjjön létre új kabinet Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter vezetésével. Hétfő este Orbán Viktor a HírTv-ben bírálta Bokrost, de az ötlet sikerében az MDF vezetése sem bízik igazán, a többi párt [origo] által megkérdezett képviselői pedig szinte kivétel nélkül fanyalogtak Dávid javaslatára. Az MDF-es nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy a párt azért vállalta a javaslat bukását, hogy bebizonyítsa: csak ő akar igazán kormányváltást. Látva az elutasítást, Bokros azt mondta az ATV-ben, hogy "az élet megy tovább".
Vágólapra másolva!

Nagy különbség van Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos közt: míg Gyurcsány csak beszél, Bokros cselekedett is, de ezzel több kárt okozott, mintha csak beszélt volna - kommentálta az [origo]-nak Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke Dávid Ibolya MDF-elnök hétfői kezdeményezését.

Dávid napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal kívánják megbuktatni a kormányt, és Bokros Lajos volt pénzügyminisztert javasolják kormányfőnek. A konstruktív bizalmatlansági indítvány tárgyalásához 78 képviselő aláírása, sikeréhez pedig a képviselők felének támogatása kell. (A konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményéről részletesebben itt olvashat.)

A szükséges támogatást az [origo] által megkérdezett képviselők nyilatkozatai alapján nem lesz könnyű összeszedni, és ebben a jelek szerint azb MDF vezetése sem bízik. Mindhárom ellenzéki pártnak eljuttattak egy levelet a bizalmatlansági indítványról - ebben program nem, csak Bokros Lajos neve szerepel miniszterelnök-jelöltként -, amelyhez mellékeltek egy aláírásgyűjtő ívet is - mondta az [origo]-nak az indítvány bejelentése után Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Herényi azt mondta, valószínűleg a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ sem írja majd alá az indítványt, de hozzátette, ennek ellenére bizakodóak.

Bírálta Bokrost Orbán

A Fidesz világos, elvi álláspontja, hogy Magyarországot csak egy olyan kormány tudja kivezetni a bajból, amely bírja az emberek támogatását Orbán Viktor szerint. "Nem arra van szükség, hogy néhány képviselő lemutyizza a parlamentben a következő miniszterelnök személyét. Azzal nem leszünk előrébb" - közölte a Fidesz elnöke a HírTv Rájátszás című műsorában hétfő este. Szerinte ezekkel "a belső kis paktumokkal" nem kifelé megyünk a válságból, hanem befelé.

Bokros Lajosról azt mondta Orbán, "egy miniszter ne vigye neki a miniszterelnökét, meg a kormánykoalíciós többségét az alkotmánynak". Mint mondta, a Bokros-csomagnak 25-26 pontját semmisítette meg az Alkotmánybíróság. "Ezt talán el lehetett volna nézni egy egypártrendszerű reformdiktatúrában, de egy demokráciában ez egy olyan teljesítmény, ami után visszakapaszkodni a politikába nem is tűnik különösebben decens viselkedésnek" - fogalmazott.

A Fidesz egyébként pénteken tart frakcióülést, és várhatóan jövő hét hétfőre alakítja ki egységes álláspontját az MDF kezdeményezéséről. Pokorni, a párt alelnöke szerint Bokros Lajos pénzügyminiszterként olyan programot hajtott végre, és most is olyan programot képvisel, amelynek mellékhatásai súlyosabbak, mint ami megengedhető. A konstruktív bizalmatlansági indítványról Pokorni azt mondta, a Fidesz továbbra is egy választói felhatalmazással bíró kormányt szeretne az ország élére.

Ezt megerősítette Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője is, aki az MTI-nek azt mondta: a Fidesz szerint ha kormányváltásra van szükség, akkor az új választás a megoldás. Dávid Ibolya jelenlegi javaslata jól mutatja "egy, a létéért küzdő párt kétségbeesett erőfeszítését, hogy valahogy a hatalom közelébe férkőzzön" - fogalmazott Navracsics.

Herényi szerint a Fidesz nem tesz mást, mint hogy a hatalomba tartja Gyurcsány Ferencet. A Fidesz is megtehetné a konstruktív bizalmatlansági indítványra a maga javaslatát, és nyilván meg tudnának egyezni a miniszterelnök személyében, ha a legnagyobbik ellenzéki párt komolyan el akarná távolítani a kormányt - mondta.

Almássy szerint porhintés

Az MDF-ből tavaly ősszel kilépett független képviselő, Almássy Kornél szerint az MDF nem gondolkodik komolyan a bizalmatlansági indítvány sikerében. "Bokros bedobása a köztudatba csak porhintés, aminek az a célja, hogy eltereljék a figyelmet az MDF válságáról" - mondta az [origo]-nak Almássy. Szerinte Dávid Ibolya számított arra, hogy Bokros jelölésének áterőltetése miatt meg fog szűnni a frakció, de inkább az "MDF-brand" megmaradására játszik, illetve saját politikai túléléséért küzd.

Almássy azt állítja, őt már a múlt héten megkeresték, hogy lépjen vissza a pártba és a frakcióba, illetve támogassa Bokros jelölését, de ő mindkét kérésre nemet mondott. A képviselő szerint az MDF gőzerővel győzködi azt a két független képviselőt - Gyenesei István önkormányzati minisztert és a volt fideszes Tóth András -, aki esetleg beléphetne a frakcióba.

Támadta Dávid javaslatát Katona Kálmán MDF-es parlamenti képviselő is, aki az Inforádiónak úgy fogalmazott, hogy az MDF vezetése pocsék, a pártelnök, Dávid Ibolya pedig elszabadult. A politikus szerint az MDF olyan döntéseket hozott, amelyeknek nincs közük a párt szellemiségéhez. Katona Kálmán azt mondta, ő maga is fontolgatja a pártból való kilépést.

Gusztos tiszteli Bokrost

"Ügyes és ambiciózus húzás egy megszűnőben lévő frakciótól" - mondta Dávid kezdeményezéséről Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese, aki szerint SZDSZ-ben még nincs egységes álláspont a javaslatról. Személyes véleményeként Gusztos azt mondta: nem világos, hogy az MDF Bokrost az Európai Parlamentbe kívánja delegálni, vagy miniszterelnökként látná szívesen. Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Bokros kormányfővé választását, a frakcióvezető-helyettes csak annyit mondott, nagyon tiszteli a volt pénzügyminisztert.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek azt mondta, kifejezetten rossznak tartaná, ha most újabb és újabb személyekben kezdenének el gondolkozni, mert ehelyett programokkal, válságkezeléssel kellene foglalkozni. Egyelőre nem tudta megmondani, hogy pártja aláírja-e a bizalmatlansági indítványt, de meg fogják vitatni ezt a lehetőséget is. Magyarországon egyszerre van jelen a világgazdasági válság, továbbá egy súlyos strukturális és egy bizalmi válság, amelyeket együtt kell kezelni, és az önmagában kevés, ha másképp hívják a miniszterelnököt - tette hozzá.

Az MSZP 2010-ig tervez

Az a dolgunk, hogy kitartsunk 2010-ig, nem szeretnénk semmiféle politikai destabilizáció eszközévé válni - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az MTI-nek. Mivel a pártok nem támogatták az MDF elnökének felvetését a konstruktív bizalmatlansági indítványról, most nem is fenyeget a destabilizáció veszélye - mondta Lendvai.

Bokros: Ami adódik, azt elválalom

Az élet megy tovább - mondta Bokros Lajos az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este arra a felvetésre, hogy a pártok nyilatkozatai alapján nem kapna többséget személye egy konstruktív bizalmatlansági indítvány parlamenti szavazásakor. A vele kapcsolatban felmerült javaslatok közül "hasznosabb lenne az ország számára a kormány vezetése", de "ha a pártok úgy gondolják, hogy a válságkezelés nélkülem jobban megy, akkor ehhez képest a második legjobb megoldás az európai parlamenti képviselőlista vezető helye" - mondta Bokros.

"A legfontosabb az, hogy a mai válságból az ország, a nemzet, a társadalom kilábaljon, tehát amilyen feladat adódik ennek a megoldásában, azt szívesen elvállalom" - mondta, hangsúlyozva nem jelentkezik ezért, és részvételét is csak a saját elképzelése, programja alapján tudja elképzelni. A megvalósítás elindításához arra volna szükség, hogy a két nagy politikai erő felismerje, hogy - legalább a következő egy évben - "a saját rövid lejáratú pártpolitikai érdekeinél fontosabb a haza érdeke"; "utána, egy év múlva, úgyis jön a választás" - tette hozzá Bokros, aki szerint egyáltalán nem szükséges, hogy egy válságkezelő kormány és vezetője hosszú távon hatalmon maradjon.