Bármelyik párt támogatását elfogadná Bokros Lajos

2009.03.10. 8:45

Akármilyen párt vagy koalíció élén elvállalná a miniszterelnökséget Bokros Lajos, ha az kompromisszumok nélkül támogatná a programját. Az MDF EP-listavezetője az m1 reggeli műsorában arról beszélt, hogy politikai ambíciói nincsenek, de most már a gyakorlatban is tenni szeretne az ország megmentéséért. Az európai parlamenti mandátumot szintén elfogadná, jobb híján.

"Nem cáfolom, hogy az MSZP részéről is kerestek meg képviselők kormányfői posztra vonatkozó ajánlatokkal" - mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listavezetője  kedd reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A közgazdász, akit hétfőn az MDF konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal miniszterelnöknek akart javasolni a parlamentben, állította: nem vágyik politikai karrierre, de bármilyen pártformáció élén elvállalná a miniszterelnökséget, ha az adott párt elfogadja az ő programját. "Az ország jelenlegi helyzetében a személyes megfontolásokat félre kell tennem, és azt kell néznem, hogyan segíthetek a válság leküzdésében - magyarázta.

Bokros szerint Dávid Ibolya, az MDF elnöke a hétvégén egyeztetett vele arról, hogy miniszterelnöknek javasolják a parlamentben hétfőn. A közgazdász ezt okos és ügyes lépésnek tartotta, és nem tekinti személyes kudarcnak, hogy a végül nem talált támogatásra. Arra ugyanakkor kitérő választ adott, hogy valóban hitt-e kormányfői jelölésének sikerében, szerinte nem is az a fontos, hanem "az a tény, hogy ez a javaslat elhangzott".

A közgazdász emlékeztetett, hogy nem új ötlet az ő miniszterelnöksége, azt korábban a fideszes Stumpf István és az SZDSZ-es Molnár Lajos is megemlítette már különböző fórumokon. Mint elmondta, számára mindegy, hogy a szocialisták, a Fidesz, három vagy akár négypárti koalíció áll-e mögé, a fő kérdés az, hogy a sikerül-e a következő egy évre megteremteni egy olyan egységet, amelyben a szükséges reformokat el lehet indítani. "Az viszont biztos, hogy csak a programommal együtt vagyok kapható" - mondta, hozzátéve, hogy korábban többen is próbálták "megvenni a nevét" saját rossz programjaikhoz. A közgazdász megjegyezte azt is, hogy a Fidesz jelenleg teljes mértékben elzárkózik a Reformszövetség programjától, ezért nem tartja valószínűnek, hogy az ő terveit esetleg támogatná.

Válságból kivezető út

A válságkezelésről szólva Bokros arról beszélt, hogy a Reformszövetség programjának több pontjával egyetért, de ő még azon is túlmenne több helyen. AZ elképzeléseiből pedig semmit nem engedne, nem hajlandó kompromisszumokra: "Ez egy válsághelyzet, itt tűzoltás van, gyorsan kell cselekedni. Nem kivagyiságból nem engedek az elképzeléseimből, hanem azért, mert csak így van esély a sikerre" - fogalmazott.

Bokros szerint az MDF volt az egyetlen párt, amely maradéktalanul magáévá tudta tenni az ő programját, ezért fogadta el az ő ajánlatukat. Arra a kérdésre, hogy milyen hosszú távra tervezi az együttműködést a párttal, a közgazdász azt mondta: "Ha Dávid Ibolya most azt gondolja, hogy alkalmas vagyok miniszterelnöknek, lehet, hogy egy év múlva, az országgyűlési választásokon is úgy fogja gondolni". Bokros arról is beszélt, hogy szerinte "el kell törölni a kétpártrendszert" Magyarországon, mivel az országnak nagyon rossz lenne, ha csak az MSZP és a Fidesz kerülne a parlamentben.

EP-képviselő - jobb híján

Mivel Bokrost hétfőn az Országgyűlés nem tette miniszterelnökké konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal, egyelőre az MDF EP-listájának vezetője maradt. Mint mondta, jobb híján ezt a posztot is szívesen elvállalja: "Ha az EP-képviselőség a legbefolyásosabb poszt, ami megnyílik előttem, akkor ezt sem lehet kihagyni a számításból" - fogalmazott.

Az MDF listavezetője ugyanakkor kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az Európai Parlamentből hogyan tudná segíteni Magyarországot a válságból kivezető úton. Mint mondta, nincs más alternatívája, hisz miniszterelnökségét  egyelőre nem támogatták, és mivel az EU is komoly válságban van, ő pedig nagyon jó és rendszeres kapcsolatban áll EP-képviselőkkel, ott is lesz tennivalója. "Dávid Ibolya kockára tette a jelölésemért pártjának egységét, így nekem erkölcsi kötelességem volt, hogy elfogadjam az EP-lista vezetését" - fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK