Elkezdődött a gyereküket éheztető piricsei pár pere

Vágólapra másolva!
A vádlottak meghallgatásával elkezdődött annak a piricsei párnak a pere, akik halálra éheztették egyéves gyermeküket. Az ügyész szerint a családfő alkoholizmusa és anyagi nehézségek vezettek a tragédiához. A feleség azt állította, hogy férje verte a családot, őt pedig szintén ivásra kényszerítette.
Vágólapra másolva!

Meghallgatta a gyermekük halálra éheztetésével vádolt piricsei szülőket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság kedden. Az elsőrendű vádlott R. Lászlót és a másodrendű vádlott R. Mónikát a megyei főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel és kiskorú veszélyeztetésével vádolja.

A pár közös gyermeke 2006. október 7-én született. A vádirat szerint a csecsemőt a szülők nem etették megfelelően, ezért a kisfiú 2007. november 5-én meghalt. Az igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint a halálát kóros soványság és kiszáradás okozta: a kisfiú körülbelül négy kilogrammos volt, amikor elhunyt.

Az ügyész szerint a gyermekek után járó pénzt a két szülő szeszes italra és cigarettára költötte, viszont a gyerekeik ruházatára és élelmezésére nem figyeltek oda. Az apa többször is megverte a gyerekeket és élettársát. A család rossz anyagi helyzetét tovább nehezítette, hogy kölcsönöket vettek fel, amelyeket kamat megfizetése mellett kellett havonta törleszteni.

A vádlottak fenntartották a korábban tett vallomásaikat. R. László tagadta, hogy jövedelmüket alkoholra költötte volna. Azt mondta, gyermekeit iskolába járatta és rendesen etette. Azt viszont elismerte, hogy olykor sokat ivott, és ilyenkor néha "rácsapkodott" az egyik gyermekére és élettársára, de a többi gyermeket nem bántotta.

R. Mónika vallomásában úgy nyilatkozott, rendszeresen kapott enni a csecsemő, többek között tejet és tésztaféléket, tápszert azonban csak néhányszor vásárolt neki. Az asszony hozzátette, hogy nem érzi magát bűnösnek, de fél az élettársától, mivel a férfi gyakran ivott, és ilyenkor őt is erre kényszerítette. A férfi többször is pénzt követelt tőle, amit elkártyázott és alkoholra fordított. R. Lászlót a tárgyalás közepén a folyamatos bekiabálások miatt a bíró kiutasította a teremből. A per kedden tanúk meghallgatásával folytatódik.