Tovább erősítené a kapcsolatokat Gyurcsány és Medvegyev

Vágólapra másolva!
A tavalyi viták után többen vannak azok, akik szükségesnek tartják, hogy stratégiai partnerség épüljön ki Oroszországgal - közölte Gyurcsány Ferenc Moszkvában, miután találkozott Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel. Korábban a miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő gyümölcsözőbnek nevezte az orosz-magyar együttműködést. Megköszönték egymásnak a közös munkát a kapcsolatok fejlesztésében, Gyurcsány a sárospataki könyvtár könyveinek visszaadásáért is háláját fejezte ki. A két ország megállapodást írt alá egy magyarországi gáztároló fejlesztéséről és a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének előkészítéséről is.
Vágólapra másolva!

Az orosz-magyar kapcsolatok további erősödését, valamint az Oroszországgal való stratégiai partnerség jelentőségét méltatta Gyurcsány Ferenc kormányfő a Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott megbeszélés kezdetén kedden a moszkvai Kremlben. Gyurcsány hozzátette: "a tavalyi viták után Európában jelenleg sokkal többen vannak azok, akik szükségesnek tartják, hogy stratégiai partnerség épüljön ki Oroszországgal". Szerinte Magyarország korábban is ezt az álláspontot képviselte, de akkor a jelenleginél több partnerrel kellett erről vitatkoznia.

A magyar kormányfő közölte, hogy az utóbbi időben felerősödött a kétoldalú kapcsolatok javulásának 2002-ben kezdődött folyamata. A nemzetközi pénzügyi válság pozitív elemének nevezte, hogy a válság rávilágított arra, milyen nagy mértékű az egymástól való kölcsönös függőség.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő arról beszélt, hogy Moszkva elégedett a két ország, illetve a két ország vezetői között kialakult együttműködés szintjével. Kiemelte, hogy tavaly gyakorlatilag kétharmadával emelkedett az áruforgalom mértéke, a felek különböző projekteket valósítanak meg, elsősorban az energetikai szférában. Lényegi előrelépésnek minősítette, hogy Magyarország és Oroszország képviselői kedden aláírták a Déli Áramlat gázvezeték projekt magyarországi szakaszának kétoldalú keretszerződését.

Az orosz elnök, aki tavaly február 25-én járt Magyarországon és tárgyalt Gyurcsány Ferenccel, közölte, hogy a budapesti találkozó óta eltelt több mint egy év alatt jelentős változások történtek Európában és a világban. A mostani, moszkvai találkozó egyik témájának javasolta, hogy vitassák meg a nemzetközi pénzügyi biztonság új rendszerének létrehozásával kapcsolatos kérdéseket és problémákat, amelyek Európát, illetve az egész világot érintik.

Putyin az eredményekről beszélt

Ezt megelőzően magyar-orosz kormányközi konzultáció volt Moszkvában, először Gyurcsány Ferenc Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel tárgyalt. A négyszemközti megbeszélés előtt Putyin közölte: ilyen konzultációt csak kevés országgal tartanak rendszeresen. A magyar export az elmúlt 6 év alatt a kilencszeresére nőtt, a kölcsönös áruforgalom tavaly a várt 10 milliárd helyett elérte a 13 milliárd dollárt, és Oroszország Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnerévé lépett elő Németország után - indokolta Putyin a találkozók fontosságát.

Gyurcsány szerint nem csak gazdasági együttműködésről van szó, Magyarország az EU-ban is hangsúlyozza az Oroszországgal való stratégiai együttműködés szükségességét. Nagy utat kellett megtennie a két országnak ahhoz, hogy kapcsolatuk ilyen magas szintre jusson, ez annak köszönhető, hogy gyakorlatias megközelítést alkalmaznak - vélte Gyurcsány. "Van, amiben a két ország nem ért egyet, de ez így természetes" - tette hozzá. A magyar kormányfő végül megköszönte a személyes együttműködést Putyinnak, hozzátéve: sok pragmatikus és sok jelképes döntés született, az utóbbiak között van a sárospataki könyvtár könyveinek visszaszolgáltatása. Erre Putyin azt válaszolta, nem ez volt az utolsó ilyen lépés.

Putyin a megbeszélés után azt közölte, az Gazprom orosz gázvállalat készen áll arra, hogy aláírja az együttműködési megállapodást a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) a tervezett Déli Áramlat ügyében. Ezen keresztül orosz földgázt szállítanának Európa déli országaiba, Ukrajnát megkerülve, a Fekete-tengeren és közép-európai országokon - köztük Magyarországon - át. Ezen kívül a Gazprom és a Mol együttműködési megállapodást készül kötni az orosz földgázt Magyarországon tároló rendszerek kiépítésére - mondta Putyin.

Később Gyurcsány és Putyin jelenlétében aláírták a Déli Áramlat Magyarországon áthaladó szakaszát megvalósító vállalat alapításáról szóló együttműködési megállapodást, és a pusztaföldvári gáztároló fejlesztéséről szóló megállapodást. Az első megállapodással megalakul az a fele-fele arányú vegyesvállalat, amely a vezeték magyarországi szakaszát tervezni, építeni és üzemeltetni fogja. A beruházásról a végleges döntést az aláírástól számított 24 hónapon belül kell meghozni. Gyurcsány szerint a vezetéket 2015 végéig szeretnék üzembe helyezni. A pusztaföldvári gáztároló fejlesztése pedig Gyurcsány szerint az jelentős mértékben növeli az ország energiabiztonságát, ugyanis a kapacitása végül Magyarország éves fogyasztásának felét teszi majd ki.