Tilos koporsóban temetni három jászsági temetőben

Vágólapra másolva!
A talajvíz magas szintje miatt három jászsági temetőben is tilos a koporsós temetés. A rendelkezésnek részben járványügyi oka van.
Vágólapra másolva!

Jászárokszállás és Jászdózsa temetőiben a magas talajvíz miatt tilos a koporsós temetés. A Jászság összesen 23 temetője közül háromban érvényes a tilalom, ugyanis ezekben éri el az egész temető területén a 200 centimétert a talajvíz szintje - mondta az [origo]-nak Sárközi Mária, az ÁNTSZ jászberényi kistérségi intézetének tisztifőorvosa. A vízszint az időjárás miatt a napokban tovább emelkedhet.

A tilalmat nem az ÁNTSZ rendeli el, hanem jogszabály rendelkezik róla, amelyet a temetők üzemeltetőinek be kell tartaniuk. A temetőkben levő talajvízfigyelő kutakban naponta ellenőrzik a vízszintet, és ha túl magas a vízállás, akkor nem lehetséges a koporsós temetés. A hozzátartozók sokszor nehezen értik meg, hogy tilos a koporsós temetés - mondta a tiszti főorvos.

A vonatkozó jogszabály szerint 160 centiméter mélyre kell kerülnie a koporsónak, a talajvíz szintjének pedig 200 centiméternél mélyebben kell lennie. Ennek a szabályozásnak részben kegyeleti oka van - sokan nem szívesen eresztenék talajvízbe a koporsót -, részben járványügyi szempontból fontos. A halott maradványai belemosódhatnának a talajvízbe, amitől például a sekély fúrású kerti kutak vagy az út menti belvízelvezető árkok vize veszélyessé válhatna.

Tilalom esetén a halottak hozzátartozóinak két választása van: elhamvasztatják az elunytat, vagy ideiglenesen egy másik temetőben temettetik el - magyarázta a tiszti főorvos.

Bár a hamvasztások száma némileg növekszik, ami a temetési kultúra változását mutatja, a többség mégis a koporsós temetést választja - mondta Sárközi. 2009-ben eddig két hónap alatt annyi hamvasztási engedélyt adott ki az ÁNTSZ kistérségi intézete, amennyit a megelőző években hat hónap alatt.