Boross Péter: Dávid Ibolya hibázott

Vágólapra másolva!
Boross Péter összehívná az MDF országos gyűlését, mert szerinte az uniós választásra listavezetőként jelölt Bokros Lajos volt pénzügyminisztere "túlterjeszkedik" a szerepkörén - írja a Népszabadság. Dávid Ibolya azonban csak a júniusi EP-választás után tartja indokoltnak a gyűlés megtartását. A Magyar Nemzetnek Herényi Károly frakcióvezető arról beszélt, hogy frakció nélkül is lehet létezni, Dávid Ibolya pedig egy szerda reggeli interjúban jelentette ki, hogy emelt fővel ülnek át a függetlenek közé.
Vágólapra másolva!

Az MDF politikai irányvonalának meghatározására össze kell hívni a párt országos gyűlését, mert eligazító döntés kell arról, hogy kivel és milyen irányba politizál az MDF - mondta Boross Péter a Népszabadságnak. A volt miniszterelnök elmondta: tudomásul vette, hogy a választmány szombaton leszavazta, és Bokros Lajos volt pénzügyminiszter vezeti az európai parlamenti választáson a párt jelöltlistáját. Azóta viszont Bokros nyilatkozatai azt a benyomást keltik, hogy "túlterjeszkedik" e szerepkörén, már arról esik szó, hogy szombaton új MDF született - tette hozzá Boross, aki ezt abszurdnak nevezte.

Boross azt is kifogásolta, hogy Bokros - aki "külső személy" - "bizonyos koalíciós felvetéseket, MSZP-SZDSZ-MDF válságkoalícióról szólókat tesz". A hétfői parlamenti ülésen bejelentett konstruktív bizalmatlansági indítványról pedig azt mondta: nem lehet egyetérteni azzal, hogy ha valaki uniós képviselőjelölt szombaton, akkor hétfőn már "a miniszterelnök-jelöltség hangozzék el róla egy olyan politikai közegben, ahol esély sincs rá, hogy megválasszák". Ezért szerint Dávid Ibolya hibázott

Nincs írásos javaslat az országos gyűlés összehívására, ha lesz ilyen, megtárgyaljuk - mondta a lapnak Dávid Ibolya, aki a nyári EP-választás után hívná össze a gyűlést. Nyolc megyének kell kezdeményeznie a gyűlést, de mivel a Bokros EP-jelöltségét elutasító megyék is tudomásul vették a választmány döntését, kérdéses, hogy erre sor kerül-e. Az MDF-elnöksége szerdán tárgyal a kérdésről.

Emelt fővel a függetlenségbe

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) frakciója emelt fővel vállalja azt, hogy a függetlenek táborába kerül - mondta Dávid Ibolya szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. "Azt, hogy egy átmeneti időre függetlenné kell válni, nem tartom egy szörnyű dolognak" - mondta a pártelnök. Hozzátette, abban bízik, hogy a júniusi EP-választáson 10 százalék körüli eredményt ér el, és 2 képviselőt bejuttat az Európai Parlamentbe, és akkor nyáron, illetve őszre lesz egy erős frakciója a parlamentben.

Csáky András hétfőn jelentette be, hogy kilép az MDF képviselőcsoportjából, ezért a házszabály értelmében a tízről kilenc főre csökkenő frakció megszűnhet. Dávid szerint Csáky felelőssége, hogy a párt Bokros jelölésére vonatkozó többségi döntését nem veszi tudomásul, hanem kilép, és ezzel kockára teszi a frakció sorsát. Kérdésre válaszolva elmondta, többször tárgyalt Csákyval. Morálisan vállalhatatlan, hogy a pártlistán kapta a mandátumát attól választmánytól, amelynek a döntését nem akarja most elfogadni - mondta Dávid.

A Magyar Nemzetnek Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, hogy "frakció nélkül is lehet létezni", és mindazt a lehetőséget, amit a parlamentben így elvesztenek, az Országgyűlésen kívül kell majd pótolniuk. A lap szerint Herényi is úgy véli, hogy Csáky András képviselő kilépése az MDF frakciójából a képviselőcsoport megszűnését eredményezi.