Vesztegetés gyanújával tett feljelentést Hiller

Vágólapra másolva!
Feljelentést tett Hiller István oktatási miniszter, miután szabálytalanságokat és feltételezett vesztegetést állapítottak meg egy a minisztérium által kezdeményezett esélyegyenlőségi program körül. Hiller ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, Borovszky Tímea esélyegyenlőségi igazgatót felfüggesztette állásából.
Vágólapra másolva!

A hátrányos helyzetűek felkarolását célzó Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt feljelentést tett Hiller István oktatási miniszter. Hiller ezt egy sajtótájékoztatón jelentette be, ahol közölte azt is, hogy a vizsgálatok végéig felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót.

Az állítólagos szabálytalanságokról konkrét részletek nem derülnek ki a sajtótájékoztatóról szóló beszámolóból, de Hiller az MTI szerint úgy fogalmazott, hogy a tárcánál szerdán lezárult fegyelmi vizsgálat szerint "a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain". A főigazgatóság több munkatársa is fegyelmi büntetésben részesült emiatt - tette hozzá a miniszter.

A Katapult Mentorprogramot még 2005-ben hozta létre az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Célja a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok bejuttásának segítése az egyetemekre és a főiskolákra. A diákok a program keretében kaptak többletpontokat a felvételi eljárás során, mentorok segítették a beilleszkedésüket és további képzéseket és programokat is szerveztek számukra.

Pélyi Erzsébet, a fegyelmi eljárást vezető vizsgálóbiztos a csütörtöki sajtótájékoztatón közölte: az eljárás célja annak tisztázása volt, hogy az érintett köztisztviselő vétkesen megszegte-e közszolgálati jogviszonyából eredő kötelezettségeit. Az eljárás során megállapították, hogy "a kötelezettségek vétkes megszegése alaposan gyanítható", ez azonban minden kétséget kizáróan nem tisztázható, mert a fegyelminél alkalmazható eszközök erre teljes körűen nem alkalmasak - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A vizsgálat szerint alaposan gyanítható ugyanakkor, hogy a kötelezettségszegéssel egyidejűleg bűncselekmény is megvalósulhatott. Ennek megállapítására közigazgatási keretek között szintén nincs lehetőség, ezért tette azt a javaslatot, hogy a miniszter tegyen feljelentést ismeretlen tettesek ellen - mondta Pélyi Erzsébet, hozzátéve, hogy a kötelezettségszegés súlyára tekintettel kezdeményezte azt is, hogy függesszék fel állásából a köztisztviselőt.

Borovszky Tímea az [origo]-nak azt mondta, hogy a lefolyt belső vizsgálat szinte minden vád alól tisztázta. Szerinte az egyetlen kivétel az az állítás, hogy ő felszólította program vezetőjét arra, adjon 200 ezer forintot a volt titikárnőjének. Borovszky szerint ezt is csak azért kell a rendőrségnek vizsgálnia, mert a belső vizsgálat eszközei nem elegendőek. "Nincs igazmondási kötelezettsége a tanúnak" - példálózott, hogy mi az, ami hiányzik a belső vizsgálat eszköztárából.

Hiller István miniszter arra a kérdésre, hogy Arató Gergely államtitkár felelőssége felmerülhet-e az ügyben, annyit közölt: minden olyan, akár tárcán belülről, akár kívülről érkezett bejelentést, amelyről tudomást szerzett, vizsgálat követett. Ennek kialakult mechanizmusa van a tárcánál - fűzte hozzá. Kifejtette: az esélyegyenlőségi főigazgatóságon 2008 augusztusától folyt vizsgálat, azt az ellenőrzési főosztály végezte, s a szükséges intézkedések megtörténtek.