Több szálon viszik az UD Zrt. ügyének nyomozását

Vágólapra másolva!
Több bűncselekményre utaló bizonyítékot is találtak azokon a számítógépeken, amelyeket az adatgyűjtési üggyel kapcsolatba hozott UD Zrt.-nél tartott házkutatások során foglaltak le - közölte a rendőrség, amely szerint a nyomok alapján olyan bűncselekmények gyanúja merült fel, amelyekben más-más szervek illetékesek, ezért ott kell lefolytatni az eljárásokat. Gyanúsított még mindig nincs, amit a nyomozók azzal indokolnak, hogy nehéz konkrét személyekhez kötni a talált bizonyítékokat.
Vágólapra másolva!

A rendőrség több bűncselekmény bizonyítékát megtalálta a lefoglalt számítógépeken, azonban egyes ügyekben nem a rendőrség, hanem az ügyészség és a vám- és pénzügyőrség jogosult eljárni - mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóhelyettese, Krajnyák Péter csütörtökön arra a kérdésre, hol tart a nyomozás az UD Zrt. ügyében.

Az UD Zrt. biztonsági cég ellen 2008 szeptemberében a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója tett feljelentést számítógépes rendszer elleni bűncselekmény, államtitoksértés és más bűncselekmények miatt. A rendőrség több helyszínen házkutatást tartott, és számítógépeket, illetve más technikai eszközöket foglalt le. Az igazgatóhelyettes szerint a számítógépek rendkívül sok információt tartalmaztak, azonban ezek értékeléséhez különleges szaktudás kell, ezért szakértőket vontak be.

"Eddig 7 ügyben találtunk olyan bizonyítékokat, amelyek valamilyen bűncselekmény gyanúját keltették, de ezek döntően nem a rendőrség, hanem az ügyészség és a vám- és pénzügyőrség hatáskörébe tartoznak" - mondta Krajnyák Péter, aki szerint befolyással üzérkedés, személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés, szerzői jog megsértése, és haditechnikai termékkel való visszaélés gyanúja is felmerült.

A rendőrség kezdeményezte az eljárást azokban az ügyekben, amelyek így nem tartoznak a hatáskörébe, de az igazgatóhelyettes nem tudott nyilatkozni arról, hol tart ezekben a nyomozás, illetve van-e már gyanúsítottjuk. Az ügyek összefüggnek, mindegyik ebből a nyomozásból ered vagy ezzel a céggel van összefüggésben - tette hozzá. Krajnyák azzal magyarázta, hogy továbbra sincs gyanúsítottja a rendőrségnek, hogy ilyen típusú bűncselekményekben nagyon nehéz meghatározni, konkrétan kihez köthető a bizonyíték.

Az UD-ügy azután kapott nagy nyilvánosságot, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke tavaly szeptemberben bejelentette, hogy egy birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A főügyészség végül nem foglalkozott az üggyel. Az adatgyűjtési ügy kapcsán a Nemzetbiztonsági Kabinet is ülésezett, miután Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter azt állította: egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".

Horváth József, az UD Zrt. vezetője szerint valójában nem ő, illetve cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, mert a párt kormányzása idején nevezték ki őt a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. A cég személyiségi jogi és kártérítési pereket helyezett kilátásba rágalmazás, hamis vád, valamint hatóság félrevezetése miatt.