Felismerték a tanúk a gyújtogató pátkai polgárőröket

Vágólapra másolva!
Tanúkihallgatásokkal folytatódott a Fejér Megyei Bíróságon azoknak a pátkai polgárőröknek a pere, akik a vád szerint Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra tavaly júniusban. Több tanú azonosította a vádlottakat, akik viszont tagadják, hogy a gyújtogatás helyszínén lettek volna.
Vágólapra másolva!

Tanúkihallgatásokkal folytatódott pénteken Székesfehérváron, a Fejér Megyei Bíróságon azoknak a pátkai polgárőröknek a pere, akiket azzal vádolnak, hogy tavaly júniusban Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. A bilincsben elővezetett három férfi ellen több emberen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete a vád. A támadásban senki nem sérült meg, de az egyik épületben meggyulladt annak a szobának a berendezése, ahol három gyerek aludt. A másik háznak az ablakpárkánya és a redőnye égett, a harmadiknak pedig a fala kormozódott be.

Az egy hete tartó per második tárgyalásán a vádlottak - egy testvérpár és az unokatestvérük - családtagjain kívül a falubeliek is szép számban megjelentek. Mivel később is nagy érdeklődésre lehet számítani, a tárgyalásokat a bíróság legnagyobb termében tartják.

A pénteki tárgyaláson a bíróság kilenc tanút hallgatott meg, köztük azokat a sértetteket, akiknek a házát támadás érte. A bíróság azt igyekezett feltárni, hogy pontosan mi történt a támadás éjszakáján, valamint a sértettek, illetve a környéken lakók és a tűz oltásánál segédkezők látták-e, felismerték-e a támadókat.

A tanúk közül volt, aki azt vallotta, hogy bár a támadók arcát nem látta, de az alkata és a hangja alapján felismerni vélte a polgárőröket, vagy azok egyikét, más pedig arról tett vallomást, hogy hallotta, amint a támadók nevükön szólították és menekülésre szólították fel egymást. Volt, aki azt mondta, üvegeket is látott a támadók kezében, más szerint álarc volt rajtuk.

A polgárőröket felismerni vélő tanúk vallomásával szemben a vádlottak minden esetben állították: senki nem láthatta őket, mivel nem voltak ott a támadás helyszínén. A nyomozás során tett - és az előző tárgyaláson a tanácsvezető bírónő által ismertetett - vallomásukban mindhárman tagadták, hogy tevőlegesen részt vettek volna a támadásban, de a másod- és harmadrendű vádlott azt elismerte, hogy a Molotov-koktélok készítésében közreműködött.

Mint korábbi vallomásukban elmondták, csak az ijesztgetés volt a céljuk: meg akarták ijeszteni azokat a romákat, akik korábban bántalmazták az egyik családtagjukat, őket pedig veréssel fenyegették. A nyomozásnál, majd az előző tárgyaláson is azt mondták, hogy a támadást azok az ismeretlenek követték el, akiket az elsőrendű vádlott vitt Székesfehérvárról Pátkára a június 3-ra virradó éjszakán.

A per április 3-án további tanúk meghallgatásával folytatódik.