Ki sem látszott a rendőrökből március 15.

Vágólapra másolva!
Szigorú rendőri készültség volt vasárnap Budapesten a március 15-i megemlékezéseken. Kora este volt egy kis kergetőzés a Belvárosban, de komolyabb összetűzés nem volt a rendőrök és a felvonulók között. Összesen 35 embert állítottak elő. Orbán Viktor már a centiket vágná, Gyurcsány Ferenc viszont elengedte a füle mellett a kritikákat.
Vágólapra másolva!

Kora reggel óta komoly rendőri készültség volt Budapesten, a Belváros jelentős részén. Több területet lezártak, az ünnepi rendezvényekre csak fémdetektoros kapukon vagy ruházat átvizsgálás után lehetett bejutni. A rendőrség élt a lehetőséggel, amit az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére februárban elfogadott törvénymódosítások biztosítottak számára: kisebb rendzavarásokért is vitt el tiltakozókat a rendezvényekről.

A rendőrség gyakorlatilag teljesen elsáncolta Demszky Gábor főpolgármestert, aki így - az elmúlt két évtől eltérően - némi bekiabálással kísérve, de zavartalanul mondhatta el beszédét az Erzsébet hídnál. (Részleteket itt olvashat Demszky beszédéről.) Volt némi feszültség a rendőrök és a Demszky ellen tiltakozók között, több embert rabosítottak, bilincsben vitték el Budaházy Györgyöt, az elmúlt évek zavargásainak egyik kulcsfiguráját is.

Orbán Viktor kemény kritikával illette a kormányt a budai Várban mondott beszédében. Kijelentette: az elmúlt hét évben szocialista restauráció zajlott az országban, amelyet vissza kell szerezni. Orbán azt mondta, ez volt az utolsó március 15. a nagy változás előtt, azaz szerinte a kormány már nem húzza ki a ciklus végéig. (Részleteket itt olvashat Orbán beszédéről.) A Fidesz rendezvényére a szakadó eső ellenére is több ezren voltak kíváncsiak.

Nagyobb felfordulás kora este volt a Belvárosban. A Jobbik pár ezer ember által felkeresett Deák téri rendezvénye után sokan a Bazilikához vonultak, itt azonban a szigorú rendőri felügyelet miatt nem kezdődött el a fél 6-ra meghirdetett program. Rövid várakozás után néhány száz ember kezdett vonulni a Bajcsy-Zsilinszky úton, de a túlerőben lévő rendőrség hamar feloszlatta őket. A vonulók megfogyatkoztak, néhány tucat ember a Nyugati pályaudvarhoz ment, de itt is hamar elcsendesedtek.

Este az Alkotmány utcánál és a Bazilikánál gyűlt még össze egy-egy pár százfős csoport. Az Alkotmány utca fél 9-re kiürült, a Szent István téren a rendőrök mindenkit igazoltattak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ünnepi beszédében nem reagált az őt ért kritikákra, beszédének légyege az volt, hogy a sok baj ellenére a közös sikereknek kell örülni. (Részletek itt.)