50 Centtel példálózva próbált lelkesíteni Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Ünnepek idején nem a bajokra, hanem a közös sikerekre kellene koncentrálni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint. Az 1848-as forradalomra emlékező beszédében azt mondta, örülni lehet például annak, hogy minden második gyerek egyetemre jár, Magyarország pedig független, és már nem titokban kell hallgatni a nyugati zenéket.
Vágólapra másolva!

A Művészetek Palotájában zajló gálán mondott beszédet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a családi és a nemzeti ünnepek közötti hasonlóságokra és különbségekre felfűzve a mondandóját. Mint mondta, a családi ünnepeket mindenki szereti, a nemzeti ünnepeken azonban egyre több a feszültség.

Szerinte minden családban vannak bajok, de az ünnepeknek nem a gondokról kellene szólni, hanem az elért sikerekről. "Rajtunk múlik, hogy így teszünk-e" - mondta Gyurcsány.

A miniszterelnök szerint a nemzeti ünnepen inkább azzal kellene foglalkozni, hogy milyen sokat elért az ország az 1848-as forradalom óta. Megjegyezte, hogy ha valaki a hetvenes években nyugati zenét akart hallani, akkor a luxemburgi rádióra kellett titokban ráhangolódnia, míg ma ha valaki a "rettenetes nevű" 50 Centre kíváncsi, akkor megtalálja az interneten. Gyurcsány szerint ez a szabadság egyértelmű jele, de a miniszterelnök azt mondta, örülni lehet annak is, hogy az utóbbi években százezer volt az új autók száma, minden második gyerek egyetemre jár, és sok magyar külföldre jár nyaralni.

Emlékeztetett a kormányfő arra is, hogy ma Magyarország tagja a világ legerősebb katonai-politikai szövetségének, a NATO-nak és az Európai Uniónak. Gyurcsány szerint ha ezt az 1848-as forradalmárok tudták volna, akkor "kiugrottak volna a bőrükből".

A miniszterelnök nem reagált az Orbán Viktor Fidesz-elnök által délután megfogalmazott kemény kritikákra, és a pártpolitikáról is csak érintőlegesen beszélt. Megemlítette, hogy az ünnepi gálának otthont adó épületet az ő politikai riválisai kezdték el tervezni, és a mellette lévő Nemzeti Színházat is ők építették, igaz, megjegyezte, hogy személy szerint neki az nem tetszik.

A kritikusokat, a bajok emlegetőit "morgolódó nagybácsik"-hoz és "lehetetlen unokatestvérek"-hez hasonlította, akikre szerinte a legtöbb családban csak legyintenek. A kormányfő szerint merni kell örülni, egyebek mellett annak, hogy "Magyarország szabad és független, sorsát maga alakítja". A politikát és a közéletet hónapok óta uraló témát, a Magyarországot is keményen sújtó globális gazdasági válságot nem említette, de beszédét azzal zárta, "ma örüljünk, holnap pedig folytatjuk a bajokkal".