Orbán: Ez az utolsó március 15. a változás előtt

Vágólapra másolva!
A szocialistákat rendkívül keményen bíráló ünnepi beszédet mondott Orbán Viktor Fidesz-elnök, aki ezúttal ugyan nem beszélt előre hozott választásról, de kijelentette, hogy ez volt az utolsó március 15. a "sorsfordító változás" előtt. Az ellenzéki vezető szerint az elmúlt hét év "szocialista restauráció" volt, és ezért "vissza kell szereznünk a hazánkat a régi világ képviselőitől".
Vágólapra másolva!

Egy történelmi párhuzammal kezdte a budai Várban, a Dísz téren elmondott ünnepi beszédét Orbán Viktor Fidesz-elnök. Felidézte, hogy a '48-as budapesti eseményeket közvetlenül megelőző ausztriai forradalomhoz is az vezetett, hogy végzetesen legyengült az ország, sok ember került utcára, a kormány pedig képtelen volt úrrá lenni a helyzeten. Orbán emlékeztetett arra is, hogy Kossuth Lajos ilyen körülmények között fogalmazta meg a magyar követeléseket, és jelentette ki azt, hogy "ahol milliók kérnek, ott a kérelem nem sóhaj". A Fidesz-elnök szerint ugyanez igaz a mai helyzetre is.

Orbán beszélt arról, hogy a '48-as forradalom szereplőinek ugyan nem volt varázspálcájuk, de hittek abban, hogy az ő akaratuk változtatni fog a világon. "Az ember korszakos változásokat tud elérni, ha hisz a saját akaratában" - fogalmazott a Fidesz-elnök, majd a továbbiakban ráfordult a jelenlegi helyzetre, és szinte szabályos kampánybeszédet mondott. Nyilvánvalóan a kormányra utalva közölte, hogy a "régi rend hívei" is tudják, hogy az egyes ember hite és akarata csodákra képes, ezért "golyózápor alatt tartják a kitartásunkat", és "hintik közénk a lemondás, a beletörődés és a kishitűség magvait".

A kormányt eddig is mindig élesen bíráló Orbán talán most fogalmazta meg az utóbbi évek legkeményebb kritikáját. "Az elmúlt hét esztendő nem része a rendszerváltozásnak", hanem "szocialista restaurációs kísérlet" volt - fogalmazott az ellenzéki vezető, aki szerint "olyan klán uralja az országot", amely külföldi érdekeket szolgál ki, független intézményeket "lábhoz hajlít" és a "munka helyett segély" politikáját folytatja.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=PEisKVC9P9hRkGMN

"1989-ben sikeresen lebontottuk a régi világot, de az új világot nem tudtuk megteremteni. Magyarország újjászületése elmaradt" - folytatta Orbán, hozzátéve, hogy ezért kaphatott lábra a szocialista restauráció. Ezt a korábban nem használt kifejezést többször is elismételte a beszédében.

Nem fogalmazott meg konkrét programot vagy feladatot támogatói számára, csak annyit mondott, hogy fel kell morzsolni a kormány ellenállását, és "vissza kell szereznünk a hazánkat a régi világ képviselőitől". Azt mondta, "itt az ideje, hogy Magyarország azoké legyen, akik szeretik ezt az országot". "Azoké, akik nagynak látják akkor is, amikor kicsi" - tette hozzá.

Ezúttal nem beszélt előre hozott választásról, de jelezte, hogy szerinte nem fogja kitölteni a jelenlegi kormány a hivatali idejét. "Ez az utolsó március 15. a sorsfordító változás előtt" - fogalmazott Orbán. Márpedig az alkotmány szerint a parlamenti választást mindig az előző "előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani", kivéve "az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás" esetén.