Nem sztrájkolnak a BKV-s szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Visszavonták a sztrájkfenyegetést a BKV szakszervezetei, miután az érdekképviseletek megállapodtak a cég vezetésével az idei béremelésről. A kéthónapos tárgyalássorozat végén a felek abban egyeztek meg, hogy a BKV-s dolgozók 5 százalékkal kapnak többet, mint tavaly, nem lesz csoportos létszámleépítés, az új kollektív szerződésről pedig tovább folytatják az egyeztetéseket.
Vágólapra másolva!

Az összes szakszervezet megállapodott a BKV menedzsmentjével a 2009-es bérfejlesztésről hétfőn, miután mind a 26 érdekképviselet elfogadta a munkáltató 5 százalékos béremelési javaslatát - jelentette be Kocsis István, a BKV vezérigazgatója. A sztrájkbizottság a megállapodás aláírásával visszavonta a bérek miatt meghirdetett sztrájkfenyegetést.

Kocsis szerint az általuk ajánlott emelés az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlásának felső határa, ennél többet a BKV nem tudott volna vállalni. A bértárgyalásokkal párhuzamosan a BKV az év végén lejáró kollektív szerződésről is egyeztetett a szakszervezetekkel. Kocsis azt mondta, bízik abban, hogy ebben a kérdésben is előre tudnak lépni, hiszen egy "másfajta, modernebb, egyszerűbben kezelhető" szerződés mindenki érdekében állna.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint mindenki számára vállalható megállapodást sikerült kötni, hiszen átlagosan 10-20 ezer forinttal keresnek majd többet a BKV alkalmazottai. A bérrel kapcsolatban a sztrájkveszély elhárult, de helyi szintű bértárgyalások még lesznek a szakszolgálatoknál, igazgatóságoknál, főmérnökségeknél.

Nemes Gábor, a sztrájkot hirdető tizenegy szakszervezetet tömörítő sztrájkbizottság szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a bizottság elfogadta a cégvezetés által kínált 5 százalékos bérfejlesztést és megállapodtak abban, hogy az év végi juttatásokat 45 ezer forintra emelik, továbbá a BKV a tervezett 350 fős létszámcsökkentést csak közös megegyezéssel hajthatja végre azoknál a dolgozóknál, akik korengedménnyel nyugdíjba mehetnek. A kollektív szerződéssel kapcsolatban azt mondta: a sztrájkbizottság álláspontja változatlan, továbbra is meg kívánják tartani a szociális juttatások mértékét.

A szakszervezetek és a BKV között január 15-én kezdődtek a bértárgyalások, a cég menedzsmentje akkor 2,3 százalékos emelést ajánlott, az érdekképviseletek viszont 8 százalékot követeltek. A BKV több lépcsőben emelte 4, majd 5 százalékra ajánlatát, erre reagálva a szakszervezetek szintén több lépésben 6 százalékra csökkentették követelésüket. Az elmúlt héten az ajánlat és a követelés között csak 1 százalék volt a különbség és úgy tűnt, hogy a csütörtöki egyeztetésen megállapodás születhet, de ennek időpontját a BKV hétfőre módosította azért, mert a vezérigazgató nem tudott jelen lenni.