Elfekvőbe kerül a Bokros-javaslat

Vágólapra másolva!
Nem nyújtotta be a parlamentnek az MDF a múlt héten bejelentett konstruktív bizalmatlansági indítványát, ezért a héten nem tárgyal az országgyűlés Borkros Lajos korábbi pénzügyminiszter miniszerelnöki jelöléséről. Az ülésteremben transzparenssel tüntettek fideszes képviselők, az Országgyűlés pedig várhatóan megoldhatja az állampolgárság nélküli gyerekek sorsát.
Vágólapra másolva!

"Felelős kormányt Budapesten" feliratú transzparenst emelt fel a Fidesz több képviselője az Országgyűlésben hétfőn, amikor az első kormánytag, Veres János pénzügyminiszter készült felszólalni. A Fidelitas politikusai - többek között Ágh Péter, Cser-Palkovivics András és Erdős Norbert - párttársaik tapsa közepette hajtották végre korábban már bejelentett akciójukat.

A képviselők - előzetes bejelentésük szerint - ezzel az ellen tiltakoztak, hogy a március 15-i ünnepen a rendőrség két férfit előállított, mert azok egy hasonló - az 1848-as 12 pont második pontjára utaló - feliratot tartottak fel. Szili Katalin házelnök az akció miatt arra kérte Verest, hogy addig ne felszólalását, amíg a feliratot a képviselők le nem teszik. Szili arra kérte Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezetőt, hogy legyen partnere abban, hogy a képviselők a parlamentben "szóban és ne táblával" fejezzék ki a gondolataikat.

A Déli Áramlat nyomában

A miniszterelnök újabb átláthatatlan tárgyalásokat folytatott a Déli Áramlat gázvezeték építéséről - jelentette ki a fideszes Németh Zsolt, aki szerint felháborító, hogy a miniszterelnök által múlt kedden Moszkvában aláírt újabb megállapodást a parlament megkerülésével kötötték meg. Németh azt követelte a kormánytó, hogy a megállapodást terjessze a Országgyűlés elé.

Az interpellációra válaszoló Veres János pénzügyminiszter azt mondta: a megállapodás nyilvános, azt a Magyar Fejlesztési Bank honlapján meg lehet tekinteni. A miniszter szerint a Déli Áramlattal kapcsolatos munkák ütemezési terve is szerepel a honlapon. A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés azonban 190 igen, 174 nem és egy tartózkodás mellett igen.

Polgármester is követhet el bűnt

Bárkinek, akár polgármesternek, akár képviselőnek a tevékenysége bűncselekményt valósít meg, elrendelik ellene a büntetőeljárást - mondta Kovács Tamás legfőbb ügyész hétfőn a parlamentben, az MSZP-s Gedei József interpellációjára adott válaszában. A jászberényi polgármester azt kérdezte, mit tehet az ügyészség, hogy az önkormányzatok a tulajdonosi jogosítványaikat törvényes keretek között gyakorolják.

Kovács Tamás válaszában azt mondta, a polgármesterek sokszor kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy ha a jogszabálysértő döntést nem írják alá, akkor fegyelmi eljárás indulhat ellenük, ha aláírják, akkor büntetőjogi felelősségre vonhatják őket. A legfőbb ügyész arra emlékeztetett, hogy az ügyészség az önkormányzatoknál kizárólag a közigazgatási hatósági tevékenység törvényességi felügyeletét látja el, a gazdálkodással kapcsolatos döntések vizsgálata az Állami Számvevőszék feladata.

Ha azonban az ügyészég jogellenes cselekményről szerez tudomást, megindítja a büntetőeljárást és tényállást felderítését követően dönt - az érintett személyektől függetlenül - a büntetőjogi felelősség kérdéséről - mondta Kovács, aki szerint akár polgármester, akár képviselő ellen is elrendelik a büntetőeljárást, ha a tevékenysége bűncselekményt valósít meg. Gedei József a választ elfogadta.

Nem szavaznak Bokrosról

Ezen a héten már biztosan nem kerül az Országgyűlés napirendjére a múlt héten Dávid Ibolya MDF-elnök által bejelentett konstruktív bizalmatlansági indítvány, mivel az ellenzéki párt hétfőn délután egy óráig nem nyújtotta be az erről szóló határozati javaslatot. A kezdeményezéshez a parlamenti képviselők ötödének - vagyis 78 képviselőnek - támogatása kell. Az MDF-nek már csak 9 képviselője van, a többi parlamenti párt pedig már múlt hétfőn jelezte: nem támogatják Bokros Lajos volt pénzügyminiszter miniszterelnöki jelölését.

A házszabály szerint a házbizottságnak két nappal az ülés előtt kell a napirendre javaslatot tennie. Ennek módosítására legkésőbb az ülés megkezdését megelőzően egy órával tehet javaslatot a kormány vagy legalább tíz képviselő. Mivel az MDF délig nem nyújtotta be a konstruktív bizalmatlansági indítványát, nem is javasolhatta volna annak napirendre vételét ezen a héten akkor sem, ha esetleg néhány perccel a délután egykor kezdődő ülés előtt összegyűlne a kellő számú aláírás.

Megszűnik az MDF-frakció

A hétfői napon hivatalosan is távozott az MDF frakciójából Csáky András képviselő, aki március 8-án jelentette be, hogy kilép a pártból. Távozásával az MDF képviselőcsoportja a házszabályban előírt 10 fő alá csökken, és három napon belül megszűnik. Az MDF egyetlen esélye az lehetne, ha meg tudna győzni egy független képviselőt, hogy lépjen be a frakcióba - ahogy ezt a volt fideszes Lengyel Zoltán is tette -, erre azonban kevés az esély. A frakció megszűnését tényként jelentette be Herényi Károly frakcióvezető is. Szerinte azonban ezt csak átmeneti időszaknak tekintik, és minden erővel azon vannak, hogy a frakciót újjá tudják alakítani. (Részletek itt.)

A hontalan gyerekekért és a biciklisekért

Az Országgyűlés hétfőn várhatóan kihirdeti, vagyis a magyar törvények közé foglalja a hontalanság ellen 1961-ben New Yorkban elfogadott egyezményt. Az ezt aláíró országok azt vállalják, hogy megadják az állampolgárságot a területükön született vagy talált gyermekeknek, aki e nélkül hontalanná, vagyis állampolgárság nélküli személlyé válnának.

Mint arról korábban az [origo] is beszámolt, ma körülbelül negyven ismeretlen állampolgárságú gyerek él Magyarországon. A bizonytalan jogi háttér miatt a nevelőszülők attól tartanak, hogy anyjuk származási országának gyermekvédelme bármikor visszakövetelheti őket. Az egyezmény kihirdetésével lehetővé válik, hogy a gyerekek magyar állampolgárságot kapjanak, így pedig már örökbe lehetne fogadni őket.

A Fidesz hétfőn ismét megkísérli napirendre vetetni azt a még 2006 nyarán benyújtott javaslatát, amely a 2002-es szintre állítaná vissza a miniszterek és államtitkárok fizetését. Szintén a legnagyobb ellenzéki párt kezdeményezte, hogy vegyék napirendre az SZDSZ képviselői által még tavaly szeptemberben benyújtott, a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtéséről szóló határozati javaslatot. Ebben többek közt azt javasolják, hogy a biciklivel munkába járók kapjanak külön juttatást, aminek összege egy tömegközlekedési bérlet árának megfelelő összeg lehetne.