Előkészület miatt vitt be 7 embert a BRFK

Vágólapra másolva!
Élt a rendőrség a Btk. pár héttel ezelőtti szigorítása adta lehetőséggel vasárnap. A március 15-i rendezvényeken több olyan embert is előállítottak, akik az előkészületét valósították meg valamely közösség elleni bűncselekménynek. Korábban emiatt büntetlenül maradhattak volna.
Vágólapra másolva!

A március 15-én Budapesten előállított 37 emberből 18-at valamilyen bűncselekmény gyanúja miatt vittek be a rendőrök - közölte a BRFK. A rendőrség adatai alapján közülük hetet olyan vétség gyanúja miatt állították elő, amely mindössze pár hete, február 1-től büntethető, míg korábban nem volt az: ötöt hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményének előkészülete, míg kettőt "az egyesülési, a gyülekezési szabadság és a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértése bűncselekmény előkészülete" miatt állították elő.

Megkapták a lehetőséget

A szigorításokat február 1-től léptette életbe a kormány a büntető törvénykönyvben és más jogszabályokban. Ennek következtében sok korábbi tüntetésről ismerős atrocitást akár börtönnel is lehet büntetni. A szigorítással a kormány szándéka az volt, hogy például a tojásdobálás és más hasonló bűncselekmények ne válhassanak véleménynyilvánítássá.

Vasárnap elmaradt a tojásdobálás, sőt a rendőrökkel szembeni korábbi erőszak is sokkal kisebb mértékű volt. Adódik a kérdés: utóbbiban mennyire játszhatott szerepet a szigorítás, valamint a rendezvényeken dolgozó rohamrendőrök érezték-e a velük szemben fellépő tüntetőkön a szigorítás hatását? "Nagyon nehéz kérdés, nem is lehet most még pontosan válaszolni arra, hogy emiatt volt-e gyatrább a rendőrök elleni fellépés, vagy egyszerűen csak azért, mert most szervezetlenebbek voltak" - felelte az [origo]-nak Tafferner Éva BRFK-szóvivő.

Körözötteket is fogtak

A maradék 11-ből hat embert hivatalos személy elleni erőszak, hármat a hatósági eljárás megzavarása miatt, egyet-egyet pedig garázdaság és közösség elleni izgatás miatt vittek be. Azok ellen feljelentést tesz a rendőrség, akik hivatalos személy elleni erőszakkal, valamint annak előkészületével gyanúsíthatók. Négy embert már őrizetbe is vett az ügyészség, ők folytatják le az eljárást.

Szabálysértés miatt 15 embert állítottak elő, ötöt közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, négyet rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, két-két embert pedig rendzavarás és a gyülekezési szabadság megsértése miatt. "Polgári felhasználású robbanóanyagokkal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértés" miatt is előállítottak két embert.

Rajtuk kívül még négy demonstrálóval szemben intézkedtek március 15-én. Mint kiderült, közülük hármat köröztek, egy embert pedig igazoltattak a BRFK munkatársai az előállítása során.