Az ügyész munkáját szidta Tasnádi a bíróságon

Vágólapra másolva!
Az ügyész szerint bebizonyosodott Tasnádi Péter és társainak bűnössége abban a perben, amelyben az ismert vállalkozót egyebek mellett azzal vádolják, hogy meg akarta öletni volt feleségét és annak élettársát. Az ügyészi perbeszéd ismertetésével zajló keddi tárgyaláson Tasnádi rendőri védelmet kért, és a vádhatóság munkáját becsmérelte.
Vágólapra másolva!

Ügyészi perbeszéddel folytatódott kedden a Fővárosi Bíróságon Tasnádi Péter ismert vállalkozó és tizenhárom társának büntetőpere, amelyben tizenhat bűncselekménnyel, köztük felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértéssel és emberölés előkészületével vádolják a vállalkozót. A tárgyalás két és fél éve zajlik a Fővárosi Bíróságon.

Az ügyészség szerint Tasnádi Péter 2001-től 2007 végéig - személyes sérelmei megtorlásaként - bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást, esetenként már a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonon. Tasnádit és társait egyebek mellett azzal vádolják, hogy a vállalkozó volt feleségének és az ő élettársának a megölésére készültek, valamint sósavval öntötték le volt felesége anyját, ügyvédjét pedig életveszélyesen bántalmazták. A vádak között emellett személyi szabadság megsértése, sikkasztás, zsarolás és jelentős kárt okozó csalás is szerepel.

A keddi tárgyaláson befejeződött a bizonyítási eljárás, amelynek során több mint száz tanút, tizenhat szakértőt hallgattak meg, és több tárgyalási napon keresztül olvasták fel a sok ezer oldalnyi okirati bizonyítékot - emlékeztetett a bírói tanács elnöke.

Perbeszédében az ügyész azt hangsúlyozta, bebizonyosodott, hogy a vádlottak elkövették a bűncselekményeket. Az ügyész szerint a vádlottak egy része szavahihető, egymással és a bizonyítékokkal összhangban tettek vallomást, ezért arra kérte a bíróságot, az egyéb bizonyítékok mellett az ő vallomásaikra alapozza az ítéletet.

A perben kiemelt szerep jut A. Gábor vádlott vallomásainak, aki korábban Tasnádi Péter cellatársa volt, majd dolgozott is neki, de később megromlott a viszonyuk. A férfivel ugyanis "együttműködést kötött" a nyomozóhatóság, amelynek értelmében egyes bűncselekményekre vonatkozóan megszüntették a nyomozást ellene, annak fejében, hogy részletesen feltárja a vállalkozó és a vádlottak viszonyát, cselekményeit.

Kedden csak négy bűncselekmény vonatkozásában mondta el beszédét az ügyész. A vád szerint bebizonyosodott, hogy Tasnádi Péter 2001 őszén meg akarta öletni volt feleségét; ennek megszervezésével A. Gábort bízta meg, a vállalkozó akaratát pedig fia közvetítette a férfinek. Tasnádi és fia ezt tagadta. Az ügyész szerint Tasnádi Péternek volt oka megöletni a feleségét, akivel jelentősen megromlott a viszonya, amikor kiderült, hogy a nőnek új párkapcsolata van. Erre több vallomás is utal az ügyész szerint.

Az életveszélyt okozó testi sértés vádját az ügyész emberölés kísérletére módosította. A vád szerint felesége új partnerét 2001 novemberében meg akarta veretni Tasnádi Péter. A vállalkozó a szervezést A. Gáborra bízta, aki továbbadta a feladatot K. István vádlottnak. A vád szerint a férfi célpontot tévesztett, és az élettárs helyett egy másik férfinak okozott olyan súlyos sérülést, amely az orvos szakértő szerint alkalmas lehetett volna az élet kioltására.

A tárgyalás nem volt indulatoktól mentes: Tasnádi Péter állítása szerint a tárgyalás szünetében A. Gábor őt több tanú hallatára is életveszélyesen megfenyegette, ezért rendőri védelmet kért. A bíró erre azt javasolta neki, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen, mire Tasnádi Péter becsmérelni kezdte az ügyészség munkáját és A. Gábort szidta. Az ügyész ezen kívül ismertette a volt feleség ügyvédjének megveretésére, valamint a feleség elleni másik emberölési előkészületre vonatkozó vádját. A vád ezekben az esetekben is főként a vádlottak és a tanúk vallomásain alapul. A bíró ezután félbeszakította a tárgyalást, a perbeszéd pénteken folytatódik.