Budapest rendezheti a 2012-es melegolimpiát

Vágólapra másolva!
Budapest nyerte el a 2012-es Eurogames megrendezésének a jogát. Az esemény az európai meleg társadalom sporteseménye, amely a szervezők szerint több milliárdos bevételt hozhat a fővárosnak.
Vágólapra másolva!

Budapesten rendezik meg a 2012-es Eurogames nevű szabadidősport rendezvényt, amely elsősorban a kontinens leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű társadalma számára nyújt versenyszerű sportolási lehetőséget - jelentették be a szervezők kedden. A Friss Gondolat Egyesület és az Atlasz Sportegyesület közösen nyújtotta be pályázatát az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetségnek (EGLSF), amely március 8-án elfogadta azt.

Korábban egyik kelet-európai ország sem rendezett ilyen jellegű rendezvényt, a szervezők célja az volt, hogy a homoszexualitással kapcsolatos társadalmi feszültségeket a sport segítségével enyhítsék. A több ezer sportolót vonzó olimpiai jellegű eseményen ugyanis bárki indulhat, körülbelül 70 eurós nevezési díj fejében.

"A 2012-es budapesti Eurogames megszervezése az előzetes számítások szerint 150-160 millió forintba kerül, amelyhez a nemzetközi szövetség is hozzájárul a költségek egyharmadával" - mondta László Gábor, reprezentációs elnök. A Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen elkészített kalkuláció alapján arra számítunk, hogy az Eurogames három milliárd forintos bevételt hoz majd a fővárosnak - tette hozzá.

A tervek szerint az eseményt 2012 júliusában rendezik meg, négy nap alatt, kilenc helyszínen, tizenkét sportágban mérhetik össze tudásukat a versenyzők. A programban szerepel tollaslabda, futás, úszás, röplabda, labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, kerékpár, gyalogtúra, birkózás, sakk, valamint tánc. A tervezett helyszínek között szerepel a Papp László Budapest Sportaréna, a SYMA-csarnok, valamint a Margitszigeti Atlétikai Centrum is.

A magyar sportolók a 2005-ös Utrechtben megrendezett Eurogames-en szerepeltek a legjobban, amelyen 16 arany-, 5 ezüst- és 1 bronzéremmel a hatodik helyen végeztek a 22 ország között.