Öngyilkossággal fenyegetőzött egy eltiltott focista

Vágólapra másolva!
Két hét múlva dönt az MLSZ Győr-Moson-Sopron megyei szövetsége annak a focistának az ügyéről, aki öngyilkossággal fenyegetőzött az eltiltásának enyhítését kérő levelében. Miután a labdarúgó egy meccsen megütötte a bírót, kiállították, erre viszont a faluja egy része ellene fordult. A fegyelmi bizottság elnöke azt mondta az [origo]-nak, hogy nehéz helyzetben vannak, de humánus megoldást keresnek.
Vágólapra másolva!

"Egy hétig nem aludtam utána, de még a családom se" - emlékszik Kószás Béla, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Győr-Moson-Sopron megyei fegyelmi bizottságának elnöke arra a levélre, amit egy részben általa eltiltott focista küldött neki. A férfi öngyilkossággal fenyegetőzött, ha nem enyhítik a focitól való eltiltását.

Ellene fordult a falu

Egy alsóbb osztálybeli novemberi megyei focimeccsen egy vitatott eset után a hazaiak játékosa megütötte a bírót. A játékvezető piros lapot adott neki a durvaságért, később a megyei labdarúgó szövetség is megtárgyalta az ügyet, és mint ilyenkor szokásos, hosszú időre eltiltotta a focitól a játékost. A férfi 2010. január 1. előtt nem léphet pályára.

Csakhogy a 39 éves - egykor az NB II-ben focizó - férfi ügye nem ért véget ennyivel. Falujában kikezdték, állandóan piszkálták az eset miatt, amiből kijutott a feleségének is. "Ellene fordult szinte az egész falu, megromlott a házassága is" - írta az esetről a Kisalföld. Kószás a falubeli következményekről nem kívánt beszélni az [origo]-nak, mint mondta, a focista érdekében. (A falu nevét sem árulta el emiatt, "ez egy kis közösség" - fogalmazott.)

A levél után a bizottság elé idézték a játékost és a bírót is, akitől egyébként még az incidens napján bocsánatot kért a futballista. Kószás szerint a bocsánatkérést előttük is megismételte a férfi, aki elmondása szerint százszor megbánta tettét. Közölte azt is, már letett az öngyilkosság gondolatáról, amit elkeseredettségében emlegetett.

"Borzasztóan nehéz ügy"

Az eltiltott játékos úgy döntött az elmúlt hónapokban - közölte Kószás -, hogy befejezi labdarúgó-pályafutását. Ezt viszont úgy szeretné megtenni, hogy "egy hazai meccs végén, hazai közönség előtt, sportfelszerelésben levonul a pályáról" - mondta az elnök. "Ez megnyugvást jelentene neki, ez az ember ennyire szereti a sportot" - idézte Kószás a játékost.

A fegyelmi bizottsági elnök szerint "borzasztóan nehéz az ügy", mert az eltiltást a szabályok szerint csak abban az esetben enyhíthetik, ha új tényező merül fel a bírói ítélet vagy a bántalmazás kapcsán. Márpedig ilyen Kószás szerint nincs. Hozzátette: "ugyanakkor az összes körülmény és következmény megismerése után azért talán valahogy hozhatunk egy humánus, emberi döntést".

Nem a puhányságukról ismertek

Kószás szerint nem csak ezért van a fegyelmi bizottság nehéz helyzetben. Úgy gondolja, ha a levél miatt felmentik a férfit, sorra irogathatja majd minden eltiltott focista az öngyilkossággal fenyegető leveleket, csak hogy játszhasson. "Márpedig mi nem a puhányságunkról vagyunk ismertek" - tette hozzá.

A fegyelmi bizottság két hét múlva dönt az ügyben. A játékos már azzal is megelégedne, ha a szezon végén, júniusban, mindössze egyetlen alkalommal pályára léphetne. Kószásék emellett abban is gondolkodnak, hogy a megyei sportnapon meglátogatják a férfit, és a helyi egyesületnél méltó módon elbúcsúztatják a pályafutása végén.