Száz rendőr vigyáz az sms-ek miatt aggódó miskolci romákra

Vágólapra másolva!
A miskolci Bükk Bevetési Alosztály és a budapesti Készenléti Rendőrség száz rendőre védi éjszakánként a miskolci romákat és a közbiztonságot. A helyiek kiegyenesített kaszákkal, baltákkal és Molotov-koktélokkal védenék magukat. Félelmüket az a kör-sms formájában terjedő fenyegető üzenet váltotta ki, miszerint állítólag szkinhedek akarnak rájuk támadni. A rendőrök házi készítésű fegyvereket foglaltak le tőlük, egyben nyomoznak rémhírterjesztés miatt, és folytatják a fokozott ellenőrzést.
Vágólapra másolva!

Hétfőről keddre virradó éjszaka mintegy száz rendőr járőrözött Miskolc több, romák lakta részén - közölte az [origo]-val Egyedné Novodonszki Éva megyei rendőrségi szóvivőhelyettes. A "fokozott készültséget" fenntartják a következő napokban is a főhadnagy szerint. Céljuk az, hogy a helyi Bükk Bevetési Alosztály és a budapesti Készenléti Rendőrség több egysége egyrészt megvédje a félelmükben felfegyverkezett embereket, másrészt fenntartsák a közrendet.

Megtámadtak két autóst

A helyi romák között több sms terjed, ezek okoznak pánikot. Ezek szerint valakik (szerintük szkinhedek), valamikor megtámadják majd őket. Hétfőre virradóra az úgynevezett számozott utcák környékén a lakók felfegyverkeztek. Kaszákkal, baltákkal, kövekkel várakoztak a házak között, gumikat égettek, hogy el ne aludjanak.

Az indulatok odáig fokozódtak, hogy vasárnap este 11 körül, valamint hétfő hajnalban 3 körül rátámadtak egy-egy autósra, aki arra hajtott. Novodonszki Éva szerint az autósok - látva az útszéli tömeget - lassítottak, erre többen kaszákkal, kapákkal kezdték ütlegelni a járműveket. A szóvivőhelyettes szerint nem sérült meg senki, az autósok ijedtükben azonnal továbbhajtottak, majd értesítették a rendőröket. A közelben lévő rendőrök előállítottak 12 embert.

Kaszákat, Molotov-koktélokat találtak

A szóvivőhelyettes közölte, jelenleg nyugalom van, és a rendőrség információi szerint korábban sem volt semmi valós oka a félelemnek és a hisztériának. Kérdésünkre Novodonszki elmondta, hogy "nagyon sok közbiztonságra veszélyes" kaszát, kapát, baltát és két Molotov-koktélt foglaltak le. Ugyanakkor hozzátette: "azokkal nem tudunk mit tenni, amit a házakban tartanak munkavégzésre".

Az sms-ek ügyében a rendőrök jelenleg is nyomoznak "rémhírterjesztés megalapozott gyanújával" ismeretlen tettes ellen. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kedd délelőtti közleményében eredményesnek nevezte az elrendelt fokozott ellenőrzést, amit változatlan formában folytatnak a következő napokban is Miskolc különböző részein. Mint közölték: a további ellenőrzésekkor külön figyelmet fordítanak a közbiztonság mellett "a veszélyes eszközök esetleges birtoklására".