Vágólapra másolva!
Tévesen alkalmazták a rendőrök a jogszabályokat, amikor a fogdán meztelenre vetkőztették azt a két férfit, akiket kiabálás miatt állítottak elő március 15-én a Kossuth térről - állapította meg a BRFK belső vizsgálata, amely szerint viszont maga az előállítás jogszerű volt. A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint a rendőrök olyan jogszabályra hivatkoztak, amelyet az Alkotmánybíróság - június 30-i hatállyal - megsemmisített.
Vágólapra másolva!

Indokolt, szakszerű és törvényes volt H. Zsolt Géza és R. Tamás előállítása a Kossuth téren március 15-én, de a rendőrségi fogdán hibákat követtek el - közölte honlapján a rendőrség. A rendőrség közleménye szerint a két férfi szabálysértést követett el, amikor azt kiabálták, "Gyurcsány, takarodj!". Ezzel ugyanis megsértették az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogát.

A rendőrség az eljárás során két alkalommal is hibát követett el - állapította meg a Tóth Gábor budapesti főkapitány által elrendelt vizsgálat. Egyrészt a rendőrök - "megfelelő eligazítás hiányában - tévesen a fogdai befogadásra vonatkozó szabályokat alkalmazták az előállítottakra vonatkozó szabályok helyett, vagyis fölöslegesen vetkőztették meztelenre a két férfit. Másrészt a rendőrök megszegték az előállítottak étkeztetésére vonatkozó szabályokat.

A belső vizsgálat által megállapított hibák miatt négy embert vonnak felelősségre: a befogadás szakszerűségéért felelős osztályvezetőt, a befogadást végrehajtó fogdaőrt és a szabálysértési eljárást lefolytató két előadót. A főkapitány emellett javaslatot tesz a jogszabályok módosítására is, hogy feloldják az azokban lévő ellentmondásokat.

A történtekről készült rendőrségi jelentéés szerint a két férfit az után vitték be, hogy a rendezvényen való bekiabálást többszöri rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba. A helyszínen átvizsgálták a két férfi ruházatát, majd megbilincselték az előállítottakat - közölte a rendőrség, amely szerint Hernády Zsolt Géza 9.35-től 10.20-ig, míg Rosdy Tamás 09.40-től 10.20-ig volt bilincsben. A rendőri jelentések szerint egyik férfi sem szenvedett sérülést.

A vetkőztetésről a rendőrség azt közölte, hogy a két férfit felszólították, egy paraván mögött vegyék le a ruháikat, majd "a befogadást végző, többéves büntetésvégrehajtási gyakorlattal rendelkező fogdaőr megtekintés útján ellenőrizte, hogy az előállítottak testükön viselnek-e maguknál nem tartható, illetve támadásra, vagy önkárosításra alkalmas eszközöket, tárgyakat." Hozzátették, hogy "a befogadást végző fogdaőr motozást, testüregekre kiterjedő átvizsgálást nem hajtott végre, az előállított testét nem érintette meg" - áll a rendőrségi anyagban.

H. Zsolt Gézát 15:45-kor, R. Tamást pedig 16:15-kor engedték szabadon a jelentés szerint. A rendőrség közölte, "nem volt szabályozva, hogy a fogvatartottak étkezéséért ki felelős, ha az érintett az előállító helységben tartózkodik, illetve ha kihallgatáson vesz részt, így fordulhatott elő, hogy az ellátásukról nem gondoskodtak".

Nem motozhattak volna a rendőrök

Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint a rendőrség több intézkedésnél is jogszerűtlenül járt el március 15-én. Bár kedden Tóth Gábor budapesti rendőr-főkapitány még azt mondta, hogy munkatársai a hatályos jogszabályokat megtartva jártak el, Kádár szerint tévesen hivatkoznak a rendőrök az úgynevezett fogdaszabályzatra a Kossuth térről a bekiabálás miatt előállított két fiatalember esetében. "A BM-rendelet hivatkozott passzusát június 30-i hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság" - mondta Kádár az [origo]-nak.

A megsemmisítés oka az volt, hogy az alkotmánybírák szerint egy olyan kényes ügyet, mint a motozás, nem rendeletben, hanem törvényben kell szabályozni. Nyilvánvalóan vannak olyan esetek, amikor nyomós érdek fűződik az őrizetesek motozásához, Kádár szerint ezért adtak fél évet a jogalkotóknak a bírák arra, hogy elfogadják a megfelelő szabályozást.

A Helsinki Bizottság elnöke szerint ennél is nagyobb hiba, hogy itt nem is őrizeteseket motoztak meg, hanem előállítottakat. Márpedig Kádár szerint a fogdaszabályzat - egy jogalkotási hiba miatt - nem vonatkozik az előállítottakra. "Tehát semmiféle jogalapja nincs annak, hogy a fiatalembereket megmotozták" - közölte.

Kádár szerint már a fiatalemberek előállítása is téves jogértelmezésen alapul. A kormány február 1-től - a büntető törvénykönyv mellett - a szabálysértési törvényt is szigorította, amely így már bünteti az egyesülési és a gyülekezési szabadság jogának megsértését. A Helsinki Bizottság elnöke szerint nem volt a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény a Kossuth téren az előállítás előtt, ezért "az ordítozással biztosan nem sértették meg a gyülekezési szabadságot".

Az elnök úgy véli, hogy "ezek az urak teljesen békésen viselkedtek, mindössze kifejezésre juttatták, hogy nem tetszik nekik a kormányfő, márpedig ez nem vonhat maga után szankciót". Kádár szerint egy közszereplő politikusnak el kell viselnie - a gyalázkodást, így a rágalmazást, tehát a valótlan tények állítását kivéve - gyakorlatilag mindenféle verbális aktust. Szerinte ezért a két férfi előállítása a véleményszabadság aránytalan korlátozása.