Kommandósok fogták el a józsefvárosi műkincstolvajokat

Vágólapra másolva!
Kommandósok fogták el március 9-én azt a két férfit, akik a gyanú szerint még tavaly szeptemberben egy VIII. kerületi lakásból 25 millió forint értékű grafikai gyűjteményt raboltak el. A kommandósokat azért vetették be, mert a két férfit már korábban is vádolták betöréses lopással.
Vágólapra másolva!

Kommandósok fogták el azokat a férfiakat, akik a gyanú szerint még tavaly szeptemberben egy VIII. kerületi lakásból 25 millió forint értékű grafikai gyűjteményt loptak el. A két férfi előzetes letartóztatásba került - közölte pénteken a rendőrség.

A rablók 109 nagy értékű grafikát loptak el egy lakásból. A kulturális örökségvédelem alatt álló alkotások között Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kmetty János grafikái, rézkarcai is voltak - mondta Baricska Róbert, a VIII. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Március 9-én ellenőriztek egy autót az Oktogonon, és a járműből hat kép került elő. Az autó vezetője és egy másik férfi ellen orgazdaság miatt indítottak eljárást, míg a járműben utazó másik két embert tanúként hallgatták ki. Még aznap este a XIII. kerületben, egy kórház parkolójában kommandósok segítségével fogtak el két újabb férfit, akik a gyanú szerint a bűncselekményt elkövették, és a járművükben megtalálták a gyűjteményből hiányzó 103 grafikát.

A százados elmondta: azért kellett a kommandósok segítségét kérni, mert olyan információik voltak, hogy a gyanúsítottak korábban fegyveres bűncselekményeket is elkövethettek. Betöréses lopás miatt korábban már álltak eljárás alatt.

A szakértők szerint 25 millió forintot érő alkotásokat a rendőrség szerint a gyanúsítottak 15 millióért próbálták értékesíteni, de hogy kinek akarták eladni, vagy megrendelésre követték-e el a betörést, egyelőre még nem sikerült kideríteni. A két férfit előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, egyikük részleges vallomást tett, míg a másik megtagadta a vallomástételt.