Favágással zárnák le a mélygarázsvitát a VI. kerületben

Vágólapra másolva!
Láncfűrésszel és népszavazással tenne pontot az évek óta húzódó terézvárosi mélygarázsviták végére a főváros, illetve a VI. kerület. A polgármester és a Főkert vezérigazgatója szerint a Nagymező utcai fák balesetveszélyesek, és tagadják, ogy a kivágásuknak köze lenen a mélygarázsépítéshez. A tiltakozó civilek épp az ellenkezőjét állítják.
Vágólapra másolva!

Helyi népszavazással tenne pontot a terézvárosi képviselő-testület MSZP-frakciója a VI. kerületben évek óta húzódó mélygarázsépítésekkel kapcsolatos viták végére - az erről szóló előterjesztés már elérhető az önkormányzat honlapján. A mélygarázsépítést ellenző civilek szerint a Főkert Zrt. azt tervezi, hogy hétfőn láncfűrésszel oldja meg a legnagyobb vitát kiváltó Nagymező utcai fák kérdését.

A népszavazási kezdeményezés célja, hogy ne a zajos kisebbség, hanem a kerület lakosságának többsége döntsön arról: épüljenek-e mélygarázsok - mondta egy pénteki sajtóbeszélgetésen Verók István, a kerület szocialista polgármestere. A kerület lakóinak a következő kérdésre kell választ adniuk: "Egyetért-e ön azzal, hogy a kerület közterületei - pl. Hunyadi tér, Jókai tér, Nagymező utca - alatt, a kialakult parkolási nehézségek enyhítése érdekében mélygarázsok épüljenek?"

A mélygarázsépítést ellenző Wertán Zsolt, kerületi KDNP-s képviselő [origo]-nak azt mondta, a kérdés álságos, mert nem szól arról, hogy a tervezett mélygarázsok miatt fákat kell kivágni, ahogy arról sem, hogy azok használata nem lesz ingyenes a kerületi lakosok számára. A kereszténydemokrata képviselő azt állítja, hogy a népszavazási kezdeményezéssel párhuzamosan előkészítenek egy rendelet-módosítást is, amely kifejezetten rögzítené, hogy mélygarázsépítés miatt szabad fákat kivágni.

A jelenleg még egyeztetés alatt lévő, a civil szervezetekkel már ismertetett javaslat új pontot iktatna be a helyi építési szabályzatba: "A kerület közigazgatási területén fát kivágni akkor lehet, ha közterületen felszíni parkolás megszüntetése és/vagy csökkentése céljából közterület alatt mélygarázs létesítése szükséges, és a faegyed(ek) megtartása annak megépítését nem teszi lehetővé."

Láncfűrésszel a hivatal ellen

A Nagymező Utcaiak Egyesülete szerint a Nagymező utcában még ezt sem várják meg, már hétfőn kivágják a nagy vitát kiváltott fasort. Hantos Enikő, a helyi lakók szervezetének elnöke az [origo]-nak azt mondta, városházi forrásokból értesültek arról, hogy a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztály feloldotta a Nagymező utcai fasor védettségét, és arra utasította a Főkertet, vágja ki a fákat. Az egyesület ezért vasárnapra demonstrációt szervezett a fakivágás elleni tiltakozásul, és az ügyészséghez fordult a szerintük törvénysértő rendelkezés miatt.

"Valóban szerettük volna megkezdeni a fák lecserélését" - erősítette meg az [origo]-nak Kocsis László, a Főkert vezérigazgatója, aki szerint ennek nincs köze a tervezett mélygarázsépítéshez. Az Andrássy út és a Király utca közti szakaszon álló 34 fából a Főkert szerint 19 balesetveszélyes, ezért kell kivágni ezeket. A helyükre azonban azonnal új, 25-30 centiméter törzskörméretű fákat ültetnének. Mivel értesültek a tervezett tüntetésről, elhalasztották a munkákat. Ettől persze még nem javul a helyzet, a fák továbbra is veszélyesek maradnak - jegyezte meg Kocsis.

Bár mind Kocsis, mind Verók tagadta, hogy tervezett fakivágásnak köze lenne a mélygarázshoz, a Nagymező Utcaiak Egyesületének birtokába kerültek olyan hivatalos levelek, amelyek ennek ellentmondanak. A leveleket a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztálya, illetve a XIII. kerületi polgármesteri hivatal építési osztálya váltották, mikor a főpolgármesteri hivatal megpróbált beavatkozni a kerületnél zajló eljárásba. Arra kérték a XIII. kerületet, adjon engedélyt a beruházónak a teljes fasor kivágására, mivel szerintük a fák elöregedtek és veszélyesek, a beruházó pedig újakat telepítene a helyükre.

A XIII. kerületi építésügyi osztály szerint azonban nem egyértelmű, hogy az ő hatáskörükbe tartozik-e a fakivágás engedélyezése, azért a regionális államigazgatási hivatalhoz fordultak. Erre a fővárosi környezetvédelmi ügyosztályvezető, Gonczlik Tamás azzal válaszolt, hogy mivel a fák balesetveszélyesek, külön engedély nélkül is kivágatja őket, így erre már utasította is a Főkertet.