Az új vezetőkről dönt az MSZP kongresszusa

Vágólapra másolva!
Zajlik az MSZP kétnapos tisztújító kongresszusa, ahol az európai parlamenti (EP) választási listáról is döntenek. A kongresszuson eldőlhet, hogy a párt vagy a kormány a helyzet ura, és bár senki nem várja, hogy Gyurcsány megadja magát, kiderül, hogy mekkora még a hátszele az MSZP-ben. A párttisztségekért a háttérben kemény harc folyik. Gyurcsány Ferenc a nyitóbeszédében felajánlotta lemondását.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az MSZP hétvégi tisztújító kongresszusa. A megnyitó beszédet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondta, melyben bejelentette lemondását, új kormányt és új kormányfőt javasolt.

Bár Gyurcsány Ferenc újrázása a párelnöki poszton borítékolható, lehetnek új arcok az MSZP vezetésében a párt hétvégi tisztújító kongresszusa után, hiszen több a posztokra ácsingózó jelöltek száma, mint ahány a kiosztható hely. A párt 686 küldötte március 21-22-én, a budapesti Syma-csarnokban gyűlik össze, hogy a következő két évre megválasszák a pártvezetést, értékeljék az elmúlt időszakot és egyben elfogadják a közeljövőben iránymutató alapelveket. Az európai parlemtni (EP) listáról is döntenek, a pártvezetőket pedig 2011-ig választják meg.

A kongresszus legnagyobb tétje, hogy kik irányítják majd az következő két évben - így a 2010-es országgyűlési választások idején - a népszerűsége mélypontján járó kormánypártot. Az alapszabály szerint a párt teljes vezetését is - a párt elnökét, elnökhelyetteseit, alelnökeit, az országos elnökség tagjait, a választmány elnökét, az országos etikai és egyeztető bizottság elnökét, valamint a pénzügyi ellenőrző bizottság elnökét és tagjait és a pénztárnokot - itt választják meg a küldöttek. (Az esélyekről és a posztokért való tülekedésről bővebben itt olvashat.)

A pártelnöki posztra az egyetlen jelölt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Lendvai Ildikó és Szekeres Imre is kapott ugyan jelölést, de végül egyikük sem indul a posztért. Az elnökhelyettesi helyekre a jelenlegi elnökhelyettesek, Juhász Ferenc és Szekeres Imre mellett pályázik Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője is, aki egyben a kongresszus ügyrendi bizottságának elnöke.

Hiller István, Kiss Péter és Ujhelyi István jelenlegi alelnökök is újra indulnak posztjuk megőrzéséért, nekik egyrészt Mesterházy Attila - mostani elnökségi tag -, illetve az elnökhelyettesi posztról lecsúszó jelölt is a kihívójuk lesz. Lendvai Ildikó, mint a kongresszusi jelölőbizottság vezetője március elején bejelentette: azt javasolják, hogy a meg nem választott elnökhelyettes automatikusan váljon alelnökjelöltté, így öt alelnökjelölt közül kell hármat választaniuk a küldötteknek.

Legalább ekkora harc várható a párt országos elnökségének székeiért is, a testületben - ha nem számítjuk azokat, akik tisztségük folytán automatikusan bekerülnek - négy kiadó hely van. A 15 fős elnökségből 11 hely sorsa adott: az elnök, a két elnökhelyettes, a három alelnök és a frakcióvezető mindenképpen elnökségi tag, két-két helyet pedig az ifjúsági és a női kvóta visz el.

A négy kiadó helyre bejelentkezett, többek között Veres János pénzügyminiszter, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök, Puch László energiaügyi államtitkár, Baranya megyei elnök, Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár, illetve Tóbiás József frakcióigazgató. A posztra ráhajthatnak azok is, akiket nem választanak meg elnökhelyettesnek, alelnöknek.

A pártvezetés megválasztása mellett más kérdések is napirendre kerülnek. Hogy pontosan miről lesz szó a kongresszuson, arról a tanácskozás kezdetén elfogadott ügyrendben döntenek. Az biztos, hogy szavaznak - az országos elnökség és a választmány által előterjesztett - európai parlamenti választási listáról. Az MSZP EP-listáját három nő - Göncz Kinga külügyminiszter, valamint Herczog Edit és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő - vezeti.

A kongresszus kezdete előtt rendkívüli, kibővített ülést tart az országos elnökség. A testület összehívását a tagok kezdeményezték a miniszterelnöknél, hogy megtudják: Gyurcsány Ferenc javasol-e további válságkezelő intézkedéseket, és ha igen, akkor milyeneket.