Vágólapra másolva!
Feljelentést tett a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ egy Baranya megyei cég ellen, amely két pályázatával 286 millió forint uniós támogatást nyert el jogosulatlanul. A hozzá kötődő üzleti kör másik három pályázaton további 283 millió forintot akart megszerezni - tudta meg a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Több mint 286 millió forint uniós támogatást nyert el jogosulatlanul egy dél-dunántúli cég, amely 2007-ben és 2008-ban is indult a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatain. A visszaélést főként a helyszíni ellenőrzés támasztotta alá, amikor kiderült, a több száz helyett csak egy alkalmazottja van a cégnek, illetve a papíron beszerzett gépeknek is csak a töredéke létezett.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a vállalkozó ellen tegnap feljelentést tett a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (Mag) Zrt.

Valószínűsíthető, hogy a társaságnak nem ez volt az egyetlen csalási kísérleti, a szóban forgó "üzleti kör" három másik, összesen 283 millió forint értékű tenderre is megpróbált "lecsapni". A 283 milliós összeghez csak azért nem jutottak hozzá, mert pályázatukat formai okokra hivatkozva elutasították.

A társaságot kifejezetten a csalás céljára alapíthatták, mivel az tényleges gazdasági tevékenységet soha nem is folytatott. Végül a pályázó azzal bukott le, hogy bankszámlakivonat helyett pénztárbizonylattal akarta pénzmozgásait igazolni, az unió ellenőreinek pedig szemet szúrt, hogy a pénzmozgások az üzleti kör fiktív cégei között egy nap többször oda-vissza kerültek átutalásra. Azt is nehéz volt elrejtegetni az ellenőrök elől, hogy a pályázati projekt hogy áll, mivel nem is létezett.