Bokros: Nem kívánok részt venni az MSZP játékában

Vágólapra másolva!
Az MSZP hatalmi játékának minősítette a kormányváltást az MDF és Bokros Lajos, a párt EP-listavezetője, ezért hétfőn támogatni fogják a parlament feloszlatásáról szóló előterjesztést. Ha ez nem sikerül, akkor szerintük az ellenzéki pártoknak kellene kormányt alakítaniuk. Bokros vasárnap közleményben tagadta, hogy tagja lenne az MSZP-nek.
Vágólapra másolva!

1991 után nem volt tagja az MSZP-nek, és soha nem mondta, hogy elmegy az MSZP hétvégi kongresszusára - reagált vasárnap közleményben a személyét érintő állításokra Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listavezetője. "Sokan szeretnék, de nem hagyom, hogy ilyen lényegtelen és kisstílű ügyek eltereljék a figyelmet a valódi kérdésről" - írta a volt pénzügyminiszter.

Bokros szerint a jelenlegi helyzetben csak "egyetlen fő kérdés van: kinek és milyen programja van a válságkezelésre." Közleményében azt állítja, hogy neki és az MDF-nek van programja, amely a válságot nem csak veszélyként, hanem esélyként is kezeli, mert alkalmat lát arra, hogy Magyarországot működő, versenyképes országgá alakítsa.

Az MDF "ehhez kívánja megszerezni a választók támogatását, ezért támogatja - immáron negyedszeri próbálkozásként - az Országgyűlés feloszlatását" - írta Bokros. Ha ez hétfőn nem történik meg, az MDF egyeztetést kezdeményez az ellenzéki pártokkal, hogy közös miniszterelnököt jelöljenek. Ehhez megvan a parlamenti többség - már csak politikai felelősségvállalás hiányzik - állítja a volt pénzügyminiszter.

"Ha mégsem alakul ki többség, az MDF és jómagam akkor sem kívánok részt venni az MSZP hatalmi játékában" - írta közleményében Bokros, aki szerint az MDF bármely más párttal is csak abban az esetben hajlandó együttműködni, ha a programjuk nem tartalmaz semmilyen, "az állampolgárokat megtévesztő vagy a válságot elmélyítő elemet".

Gyurcsány Ferenc kormányfő szombaton javasolta új kormány megalakítását az MSZP tisztújító kongresszusán. A miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy így az MSZP a többi párttal egyeztetve találhat majd egy külső személyt a hatékony válságkezeléshez. A kormányfői bejelentés után Bokros Lajos egy gyöngyösi eseményen újságírói kérdésre elmondta: felkérés esetén elvállalná a kormány vezetését.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szombaton arról beszélt, hogy párton belüli és párton kívüli miniszterelnök-jelöltre is van forgatókönyve az MSZP-nek, Bokros azonban biztosan nem jöhet szóba, mert a megkérdezett küldöttek kilencven százaléka elutasította a személyét a miniszterelnöki posztra. Később Baja Ferenc, az MSZP szocialista platformjának elnöke azonban azt mondta, rövid tárgyalások után új koalíciós kormány születhet, az új miniszterelnököt három párt adhatja és a kormánynak Bokros is tagja lehet.