Vágólapra másolva!
Legyen profi, bevállalós, elismert és mindenki számára elfogadható; meg azért inkább balos és ne túl öntörvényű - ilyen embert szeretne a kormány élére az MSZP az [origo]-nak nyilatkozó elnökségi tagok és képviselők szerint. Nehezíti a dolgukat, hogy van olyan alkalmasnak tűnő ember, aki a felkérés hallatán azonnal nemet mondott. A szocialistákat megérintette Gyurcsány bejelentett távozása, de azért ha bizonytalankodna, szívesen meggyőznék, hogy mindenkinek így jobb.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan agyal az MSZP felsővezetése az új miniszterelnök személyén, de nem könnyű feladvány megfelelő utódot találni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök helyére. Gyurcsány Ferenc szombaton ajánlotta fel lemondását az MSZP konresszusán. Az [origo] a párt szűkebb vezetéséhez és a párt frakciójához tartozó embereket kérdezett arról, kik az esélyesek Gyurcsány helyére, hogyan látják a miniszterelnöki székből való távozását. A téma bizalmassága miatt egy kivétellel valamennyien csak névtelenül vállalták a nyilatkozatot.

A bejelentés utáni első parlamenti ülésnapon, hétfőn az országgyűlés folyosóján kétféle szocialista képviselővel lehetett találkozni: a nagy többséggel, akiknek valószínűleg nem sok fogalmuk van róla, hogy ki lesz a kormányfő, de találgatnak, és a vezetőséghez tartozó kevesekkel, akik ismernek lehetséges forgatókönyveket, de mélyen hallgatnak. Az egyik névtelenséget kérő szocialista elnökségi tag ahhoz hasonlította az utód megtalálásának nehézségeit, mint mikor feleséget keres az ember: szép is legyen, okos is, jól is főzzön, szóval száz szempontnak kell megfelelnie.

Nem forog sok név, alig páran jöhetnek szóba, és alapvetően három típusban gondolkodnak: akinek van pénzügyi-gazdasági szakértelme, aki integratív személyiség, illetve aki mögé a párt hajlandó odaállni - állította az [origo]-nak egy szintén névtelenséget kérő másik elnökségi tag. Legyen válságmenedzser, legyen elfogadható az SZDSZ számára, és azért tudja kezelni az ellenzéket is - fogalmazta meg ugyanezen elvárásokat más szavakkal egy MSZP-s képviselő.

Az [origo]-nak nyilatkozó politikusok kivétel nélkül azt mondták: jelen helyzetben legtöbbet az nyom a latba, hogy a jelölt mennyire hiteles a válságkezelés szempontjából. "Olyan ember kell, akiről a nemzetközi pénzvilág, és a magyar emberek is elhiszik, hogy képes kezelni a válságot" - mondta az egyik elnökség tag. Nem árt, ha az illető "akkora név", hogy személyes kapcsolatai is vannak nemzetközi pénzügyi körökben, így "már a megjelenése is jól hat a forint árfolyamára".

Surányira bólogatnak, Bokros kizárt

Két, ennek a személyleírásnak megfelelő ember neve már több hétfői sajtóértesülés szerint felmerült: Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke, illetve Bokros Lajos, akinek a nevét az MDF dobta be EP-listavezetőként, majd lehetséges miniszterelnök-jelöltként. Surányi György nevét több, az [origo]-nak nyilatkozó szocialista politikus is elismerően emlegette, és csak egyvalaki volt azon a véleményen, hogy - nemzetközi hírneve ellenére - "nem lenne elég kemény". A többiek szerint Surányiban érdemes gondolkodni, az egyik vezető szocialista képviselő szerint annyira, hogy ha mégsem ő lesz a miniszterelnök, valamilyen más fontos posztot kaphat a válságkezelésben. Surányi hétfőn jelezte, nem kíván reagálni a személyéről folyó találgatásokra.

Teljesen egyhangú azonban a nyilatkozó szocialista vezetők és képviselők véleménye arról, hogy Bokros Lajos nem követheti Gyurcsányt a kormány élén. "Nekünk egy kemény, technokrata ember kell" - jelentette ki egy gazdaságpolitikával foglalkozó képviselő az [origo]-nak. Azonnal hozzátette viszont, hogy Bokros "már túl kemény". "Olyan programot hozna, hogy húsz évre kiírnánk magunkat a politikából" - jegyezte meg. Ugyanerre hivatkozott az egyik névtelenséget kérő elnökségi tag is, aki szerint Bokros rossz választás, mert nem látja az embereket a gazdasági számok mögött. Egy szocialista képviselő az egykori pénzügyminiszter egy másik vonásával indokolta, miért elképzelhetetlen kormányfői szerepe: "Bokros teljesen kezelhetetlen, márpedig a miniszterelnökünk nem lehet az".

Glatz tetszhet, Bajnai és Békési nem

Valamennyi névtelenséget kérő forrásunk azt mondta: hiába merült fel többször Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter neve is, mint lehetséges miniszterelnöké, elképzelhetetlen, hogy rá essen a választás. Bajnait ugyanis a pártban nem fogadnák el kormányfőként, a képviselők körében állítólag nem népszerű. Ezt az egyik képviselő azzal indokolta, hogy sokan úgy gondolják, komoly problémák és csúszások vannak az európai uniós pénzek lehívásában és felhasználásában, pedig ezen a téren tudott volna komoly sikereket felmutatni a kormánypárt. "Akárki híreszteli Bajnai nevét, nincs igaza, ahogy annak sem, aki Békesi László volt pénzügyminiszterre tippel" - jelentette ki az egyik elnökségi tag.

Glatz Ferenc akadémikus neve szintén felmerült a sajtóban a lehetséges jelöltek közt, mellette minden forrásunk tudott felsorolni pozitívumokat. "Ha egy egységkormány áll fel, annak az élén hiteles lenne, mert olyan típus" - mondta egyikük. Egy képviselőtársa szerint szintén azért lenne jó választás Glatz, mert "nagy tekintélyű, a társadalmat nem megosztó" személy.

Legyen kötődése, és még vállalja is

A párton belüli hangulatot firtató kérdésünkre az egyik névtelenséget kérő képviselő ugyanakkor beismerte: sok szocialista még mindig inkább baloldali politikust látna szívesen a kormány élén, "ha már adjuk hozzá a nevünket". Ennek ellenére a megkérdezettek többsége szerint kevés esély van arra, hogy valamelyik sokszor emlegetett erős pártember - Szekeres Imre, Szili Katalin vagy Kiss Péter - kerüljön a kormány élére, mert az a választóknak nem tetszene. Egyetlen képviselő állította, hogy tudomása szerint Kiss Péter nevét azért még nem húzták ki a jelöltek listájáról.

"Ahogy beszélgetek a képviselőtársakkal, úgy látom, mindenki olyan emberben gondolkodik, akinek azért van kötődése" - mondta Karsai József is, aki szerint még teljesen nyitott a kérdés, de csak a párt legelső emberei tudják, kik közül kerülhet ki Gyurcsány utódja. "A többség nem tud semmilyen nevet, vagy legalábbis velem egyszerű vidéki, egyéni képviselővel ezt nem közölték" - tette hozzá.

"Több emberrel tárgyalnak, de nem csak az a kérdés, ki alkalmas, hanem az is, ki vállalja" - jegyezte meg egy MSZP-s képviselő. Mint mondta, felmerült lehetséges jelöltként Mészáros Tamás, a Corvinus Egyetem rektora is, azonban - állítása szerint - ő már az első megkeresésekor nemet mondott a lehetőségre. Egy párttársa szerint érthető, hogy nem kapkodnak a feladatért, szerinte mindenki azzal számol, hogy "aki válságot kezel, az elkopik".

Gyurcsány elébe ment az elégedetleneknek

A hétfőn már főként neveket találgató szocialista képviselők közül többen beszéltek még mindig arról, mennyire sokkolta a pártot Gyurcsány hétvégi bejelentése, mégpedig annak ellenére, hogy ezt szinte mindenki elkerülhetetlennek tartotta előbb vagy utóbb. "Hiába tudtuk, hogy bekövetkezhet, csak a sokk volt meg, az eufória elmaradt" - mondta egy szocialista politikus. "Komolyan mondom, megsajnáltam" - válaszolta arra, milyen volt a kongresszuson meghallani, hogy Gyurcsány bedobja a törölközőt. Mint mondta, főleg azért, mert még nem volt miniszterelnök, aki annyit dolgozott volna, mint a Gyurcsány. "Amit akart, az jó volt, de most olyan kell, aki végre is tudja hajtani" - tette hozzá.

"Akinek nyitva volt a füle, az utóbbi hetekben már sejthette, hogy valami készül" - mondta egy párttársa. Szerinte így utólag kap értelmet például az, hogy nem sokkal a kongresszus előtt, egy jelölőbizottsági ülésen egy képviselő nyíltan felvetette: nem kellene-e szétválasztani a kormányfői és a pártelnöki posztot. Az egyik hétvégén újraválasztott elnökségi tag szerint az utolsó lökést viszont az adta meg a miniszterelnöknek, hogy a pártvezetés megtudta, "sok vidéki küldött arra készül, hogy feljön és protest szavazatot fog behúzni ellene". Arra lehetett számítani, hogy minden korábbinál kevesebben voksolnak rá, még ha ő is az egyetlen jelölt - állította.

Voltak, akik először azt is elképzelhetőnek tartották, hogy Gyurcsány bejelentése csak trükk, illetve időhúzás, de az elnökségi tag szerint ez kizárt. "Innen már nem tud visszakozni, és a hétfői parlamenti beszédéből kiderült, hogy nem is akar" - mondta. Majd hozzátette: "és vissza sem engednénk".