Vágólapra másolva!
Az MSZP elnöksége három embert javasol kormányfőjelöltnek, Glatz Ferencet, Surányi Györgyöt és Vértes Andrást - jelentette be kedd este Gyurcsány Ferenc. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a bejelentés után azt mondta: az SZDSZ frakciójával kezdik meg a tárgyalásokat. Az SZDSZ közölte: szerdán mondják meg, kit támogatnak a három jelölt közül. Azt a jelöltet választjuk, aki a legmegnyugtatóbb megoldást jelenti a gazdasági szereplők számára - mondta [origo]-nak a párt egyik ügyvivője.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elnöksége három embert javasol kormányfőjelöltnek, Glatz Ferencet, Surányi Györgyöt és Vértes Andrást - jelentette be kedd este, a szocialisták elnökségi ülése után Gyurcsány Ferenc kormányfő. Gyurcsány közölte: a nevek sorrendje nem tükröz semmit, abc-sorrendben közölte őket.

A kormányfő a jelöltekről azt mondta, hogy jelentős teljesítmény áll mögöttük, mind bizonyítottak már. Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke, Glatz Ferenc, az MTA egykori elnöke, Vértes András pedig a GKI Gazdaságkutató Zrt. jelenlegi elnöke. A jelöltekről itt olvashat bővebben. Gyurcsány közölte: a következő napokban az MSZP a jelöltekről megkezdi a konzultációt a parlamenti pártok frakcióival, valamint a független képviselőkkel.

Az elmúlt három nap tájékozódó megbeszélései alapján a három ember közül valaki biztosan megkaphatja az ahhoz szükséges támogatást, hogy Magyarország következő miniszterelnöke legyen - fogalmazott a kormányfő. Gyurcsány szerint a jelöltekkel korábban már egyezettek, így ők nem a sajtótájékoztatón értesültek a jelölésről. Gyurcsány nem válaszolt újságírói kérdésekre.

A bejelentés után egyik jelölt sem akart nyilatkozni az MTI-nek. Vértes annyit mondott, még túl korai lenne nyilatkozni, Surányi megjegyezte, eddig sem nyilatkozott a témáról, Glatz szintén nem kívánt nyilatkozni.

Az MTI információi szerint Gyurcsány csakúgy, mint a szombati MSZP kongresszus előtt - a kormányfő ekkor ajánlotta fel a lemondását - telefonon felhívta Fodor Gábort, az SZDSZ elnökét és tájékoztatta a szocialista elnökség döntéséről. Az MTI szerint a szocialista elnökségnek a jelöltek kiválasztásánál az volt az egyik fő szempontja, hogy minél többféle szakembert találjanak, demonstrálva, hogy a minél szélesebb politikai támogatás megszerzésére törekednek. Előzetesen csak annyiban állapodtak meg a három jelölttel, hogy bejelentik a nevüket, de még lesz gondolkodási idejük a végleges jelöltté válás előtt.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az InfoRádiónak kedden este azt mondta: a három jelölt hozzájárult ugyan a jelöléshez, végső döntést azonban csak azután hoznak, ha kiderült, megvan-e a parlamenti többség a támogatásukhoz. Lendvai közölte: az MSZP tárgyalódelegációja a szocialista frakcióval és az SZDSZ-szel tárgyal tovább a három miniszterelnök-jelöltről. Egyik frakciónak sem az a feladata, hogy az első körben kiválasszon egyet a jelöltek közül, inkább azt várjuk, hogy elmondják, kivel nem dolgoznának együtt - mondta Lendvai.

Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője kedd este azt mondta az [origo]-nak: a szabad demokraták elnöke már szerdán egyértelművé teszi, hogy a három jelölt közül kit tartanak alkalmasnak az egyre nyomasztóbb krízis kezelésére. Gulyás szerint a három ember közül egyet fognak csak választani. Nem lesz nagy meglepetés, hiszen arra a jelöltre fog esni a választásunk, aki az adott helyzetben nemzetközi elismertsége okán leginkább megnyugtató megoldás a hazai és a külföldi gazdasági szereplők, és a szélesebb közvélemény számára - mondta a politikus. Hasonlóan fogalmazott kedden az Országgyűlésben, még a jelöltek megnevezése előtt Gusztos Péter, a párt frakcióvezető-helyettese. Gusztos azt mondta: olyan jelöltre van szükség, aki már személyében is megnyugtatóan hat a piacokra.

Bár az SZDSZ kedden még nem nevezte meg, hogy melyik jelöltet támogatja, a párt által meghatározott kritériumoknak - nemzetközi elismertség, gazdasági területen szerzett tapasztalatok - leginkább Surányi György felel meg.

Mindhárom jelölt személye elfogadható a Magyar Demokrata Fórum számára, a döntő azonban az, hogy milyen program áll mögöttük - mondta kedden az ATV-nek Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese. Herényi szerint mindhárom jelölt mögött komoly teljesítmény áll, de felelős döntést a programok ismerete nélkül nem lehet hozni. A döntés felelőssége az MSZP-t és az SZDSZ-t terheli, az MDF szavazatára ehhez nincs szükség - tette hozzá Herényi.

A Fidesz álláspontja változatlan, vagyis új kormányt, új miniszterelnököt csak új választás nyomán lehet jelölni - közölte Szijjártó Péter az ellenzéki párt szóvivője.


Surányi, Vértes, Glatz

Surányi tárgyalt a pártokkal

Surányi hétfőn és kedden az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz elnökével is találkozott külön-külön. Az MTI meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Surányi a megbeszéléseken mindhárom pártvezetővel közölte, akkor fontol meg egy ilyen felkérést, ha nyilatkozatban garantálják, hogy kormánya nem lesz folyamatosan a pártok céltáblája.

Orbán Viktortól nem kapott ígéretet arra, hogy az új kabinetet nem bírálja majd a legnagyobb ellenzéki párt - írta az MTI, amely szerint ez ügyben az MSZP is egyeztetne a Fidesszel. Surányi György kedden azt közölte, hogy nem akarja kommentálni a személyével kapcsolatos információkat.

Az [origo]-nak az MSZP elnökségének egy névtelenséget kérő tagja azt mondta: Gyurcsány Ferenc túl van az első, "tapogatózó" megbeszélésen Surányival. Szerinte azonban bizonytalanságot okozott, hogy Surányi éreztette, akkor vállalja a feladatot, ha a Fideszre is számíthat. "Az, hogy nem elég neki ha az MSZP, illetve az SZDSZ támogatja, hanem kikacsingat Orbán Viktor felé, nem biztos, hogy szerencsés" - jegyezte meg a szocialista vezető.

Surányi György kedden találkozott az SZDSZ elnökével, Fodor Gáborral. Fodor azt mondta, viszonylag rendszeresen találkoznak, mert a gazdasági kérdésekben mindig kikéri Surányi György véleményét. Ezúttal más témákban is kikérte a véleményét a kialakult helyzet miatt - tette hozzá Fodor, aki azonban erről nem árult el részleteket, mert mint mondta, nincs rá felhatalmazva.

Hozzátette, készek megkeresni és megtalálni egy hiteles miniszterelnököt, aki képes kivezetni a társadalmat a nehéz helyzetből, ehhez viszont változásokra van szükség a kormányban, és megfelelő kormányprogram is kell. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy látnak olyan jelölteket, akiknek a személyében meg tudnak egyezni, azonban nevekről azért nem szeretne beszélni, mert szerinte ha valakinek a nevét megemlítik, abból biztosan nem lesz jelölt. Az MSZP és az SZDSZ tárgyalódelegációja kedden délután ül újra tárgyalóasztalhoz.

Orbán továbbra is választást akar

Kedden kiderült, hogy hétfőn Orbán Viktor Fidesz-elnök is találkozott Surányi Györggyel. A párt szóvivője, Szijjártó Péter egy sajtótájékoztatón közölte, hogy Orbán személyesen is közölte Surányival a Fidesz álláspontját, amely szerint a párt nem támogat háttérmutyik nyomán létrejövő kormányt, vezesse azt Surányi György, vagy bárki más.

A párt és az egykori jegybankelnök viszonya sem felhőtlen, legalábbis egy névtelenséget kérő fideszes képviselő az [origo]-nak nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy Surányi a Fidesz-kormány idején távozott a jegybank éléről, és "azóta sincs semmi köze" a párthoz.

Mészáros neve is felmerült

Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora is felmerült lehetséges jelöltként a miniszterelnöki posztra, ő azonban visszautasította a megkeresést - állította az [origo]-nak az MSZP elnökségének egyik névtelenséget kérő tagja. Egy szocialista képviselő hétfőn azt mondta, tudomása szerint a párt gondolkodott Mészárosban is, de ő nem vállalta volna, hogy Gyurcsány Ferenc utódja legyen a kormányfői székben. "Mondjuk úgy, hogy azt válaszolta, köszöni szépen, de nem" - fogalmazott az elnökségi tag. Hozzátette, egy-két napon belül eldőlhet a kormányfőjelölt személye, de a kedd délelőtti elnökségi ülés inkább csak tájékoztató jellegű volt arról, hogy hol tartanak a tárgyalások.

Mészáros Tamás rektor a titkárságán keresztül annyit közölt, hogy ebben a kérdésben nem kíván nyilatkozni.

Megoldóembert, nem bölcsészt

"Hiteles megoldóembert keresünk, és egy bölcsészről vagy történészről a londoni pénzpiacok nem valószínű, hogy elhinnék, hogy tudja kezelni a válságot" - fogalmazott egy, az SZDSZ stratégiáját ismerő forrásunk Glatz Ferenc akadémikus történészre utalva. Nem kívánt állást foglalni egyik jelölt mellett sem, Surányira viszont azt mondta, hogy "az a karakter, akire szükség lenne", és "pillanatok alatt meglátszana a forint árfolyamán" a bankár nemzetközi hírneve.

Az SZDSZ-es politikus ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy egyelőre óvatosan kell kezelni a kérdést, mert előfordulhat, hogy az MSZP "hagyja, hogy valaki előremenjen", aztán előáll valami olyan feltétellel, ami alapján mégis másvalaki lesz a befutó.

Az [origo]-nak hétfőn több MSZP-s képviselő azt mondta, hogy az SZDSZ-hez közel álló Békesi László egykori pénzügyminisztert nem szívesen látnák kormányfőként. Kedden a névtelenséget kérő SZDSZ-es politikus is azon a véleményen volt, hogy nem sok esélye van Békesinek annak ellenére, hogy sajtóinformációk szerint felmerült a neve az egyeztetéseken. Ő ezt azzal indokolta, hogy Békesi - akárcsak Bokros - túl erős egyéniség a szocialistáknak, aki "befeszít, ha kell, és nem hagyja magát letéríteni a pályáról". Másrészt szerinte az MSZP-ben még jól emlékeznek arra, hogy Békesi egyszer már ott hagyta a szocialista kormányt, miután megromlott a viszonya Horn Gyulával.

Erdeit nem keresték, és nem is vállalná

Az MR1-Kossuth Rádió kedden a lehetséges jelöltek közt említette Erdei Tamást, az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját. Erdei azonban kedd délután az MTI-nek azt mondta: nem keresték meg, de ha megkeresnék, nem vállalná. Hozzátette, hogy szakértői kormány megalakulására nem lát esélyt, "politikai kormányról van szó, szakértő miniszterelnökkel".