Leváltották a csepeli rendőrkapitányt

Vágólapra másolva!
Visszavonta a csepeli rendőrkapitány, Császár Mihály vezetői megbízását a budapesti rendőrfőkapitány. Császárt március 12-én váltották le, azon a napon, amikor hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A gyanú szerint a csepeli rendőrkapitány egy, az ismerőseinél tartott házkutatás ügyében próbált közbenjárni egy másik kapitányságon.
Vágólapra másolva!

Budapest rendőrfőkapitánya március 12-i hatállyal indokolás nélkül visszavonta a csepeli rendőrkapitányság vezetője, Császár Mihály vezetői megbízását - közölte kedden a rendőrség.

Császár ellen 2008. szeptember 1-je óta eljárást folytat a Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés miatt - mondta az [origo]-nak Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Március 12-én hallgatták ki gyanúsítottként ebben az ügyben, ugyanazon a napon, amikor visszavonták a vezetői megbízását.

Az ügyészség eljárása feljelentés nyomán indult, Skoda Gabriella nem kívánt válaszolni arra, ki tette a feljelentést. Császárt azzal gyanúsítják, hogy megpróbált közbenjárni egy ismerőseinél tartott házkutatás ügyében, melyet egy másik rendőrkapitányság foganatosított - közölte az ügyészségi szóvivő. A gyanú szerint a csepeli rendőrkapitány azt szerette volna elérni, hogy a házkutatás az ismerőseire nézve kedvező eredménnyel záruljon.

Skoda szerint a kihallgatáson Császár tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Panasszal élt a gyanúsítotti kihallgatása ellen, ennek elbírálása folyamatban van a Fővárosi Főügyészségen.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden azt mondta: van összefüggés a Budapesti Nyomozó Ügyészségen folyó eljárás és Császár vezetői megbízatásának visszavonása között. A rendőrségi szóvivő tagadta azokat a lapértesüléseket, melyek szerint a rendőrkapitányt azért mentették fel, mert szoros kapcsolatot ápolt volna a csepeli kettős gyilkosság egyik gyanúsítottjával. Skoda Gabriella szintén kiemelte: az ügyészségi eljárásnak sincs köze a csepeli szakképző iskolában történt kettős emberöléshez.

A BRFK közleménye szerint Császár jelenleg rendelkezési állományban van. A csepeli rendőrkapitány titkárságán az [origo]-nak azt mondták: a volt főkapitány beteg, ezért jelenleg nem lehet őt elérni a kapitányságon.