Vágólapra másolva!
A kormány az új kabinet hivatalba lépéséig folyamatosan dolgozik, készít elő javaslatokat, mert a kormányváltás olyan, mint a váltófutás - jelentette ki lemondásának másnapján Gyurcsány Ferenc kormányfő. Az [origo] megkérdezte a kormánytól, hogy milyen javaslatokon dolgoznak. Semmitmondó választ kaptunk, de azért az kiderült, hogy hagynak hátra hosszú távú terveket is, és lesz katasztrófa-forgatókönyv.
Vágólapra másolva!

"Ma úgy gondolom, hogy [a szavazás az új kormányfőről] április közepén, 14-én történhet meg, április 14-ig ez a kormány úgy teszi a dolgát, mintha semmi nem történne, nincs itt megállás. Az idő az gyorsan megy. És készítünk egy csomó anyagot, amely a következő kormányt és a miniszterelnököt fogja majd szolgálni. Ő eldönti, hogy ezeket mennyiben használja és mennyiben nem" - mondta vasárnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután felajánlotta lemondását.

Gyurcsány váltófutáshoz hasonlította a jelenlegi és az esetleg érkező új kormány együttműködését, ezért az [origo] szerette volna megtudni, hogy a kabinet milyen örökséget akar utódjára hagyni, mit jelent a Gyurcsány által említett csomó anyag.

Hétfőn levélben kérdeztük meg a Kormányszóvivői Irodát. Azt kérdeztük, hogy milyen javaslatok készülnek; kik készítik azokat; mióta készülnek és mikor végeznek a munkával; Gyurcsány részt vesz-e az előkészítésben; milyen témakörökre vonatkoznak; a válságkezelést szolgálják-e és ha igen, radikálisabbak lesznek-e a kormány eddigi terveinél; mikor kerülnek a nyilvánosság elé; mennyiben kötik majd meg a következő kormányfő kezét; egyáltalán mi szükség rájuk.

A Kormányszóvivői Iroda küldött ugyan egy levelet, de szinte egyetlen kérdésünkre sem válaszolt.

"A globális gazdasági válság olyan kihívások elé állítja a világ valamennyi országát, amelyekre határozottan, késedelem nélkül kell reagálni" - kezdődik a Kormányszóvivői Iroda válasza. Az iroda levele szerint "ezért a kormány előkészíti, illetve végrehajtja azokat a rövid távú válságkezelő intézkedéseket, amelyekre az egyre mélyülő globális gazdasági válság miatt szükség van".

Megmagyarázzák azt is, hogy miért konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal távozik a kormány, miért nem egyszerűen lemond a kormányfő. Szerintük így végig teljes jogkörű kormány dönthet a szükségessé váló intézkedésekről.

A Kormányszóvivői Iroda azt állította, "a kabinet dolgozik olyan forgatókönyveken, javaslatokon is, amelyek hosszabb távon kezelik a válság hatásait, illetve olyanokon, amelyek akkor használhatók, ha a hivatalos előrejelzéseknél is mélyebb recesszióval kell szembenézni". Részleteket azonban erről sem árultak el, és az erre vonatkozó kérdéseinket sem válaszolták meg. Megjegyezték, hogy az egész kormányzat dolgozik és készít elő javaslatokat, de az új kabinet döntése, hogy ezek közül mit vesz majd figyelembe és mit nem.

A levél megérkezése után ismét feltettük kérdéseinket a Kormányszóvivői Irodának, mivel több dologra nem válaszoltak. Az iroda újabb levelében annyit írt, korábbi válaszai a mérvadók.