Csecsemőhalál miatt meggyanúsították az otthon szülés támogatóját

Vágólapra másolva!
Halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítja a rendőrség Geréb Ágnest, az otthon szülést támogató ismert szülész-nőgyógyászt. A nyomozás eddigi adatai szerint 2007 őszén Geréb nem a szakma szabályainak megfelelően vezetett le egy otthon szülést Budapesten, és hiába hívta ki a mentőket, a csecsemő a kórházban meghalt.
Vágólapra másolva!

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki az otthon szülést támogató szülész-nőgyógyászt, Geréb Ágnest. A rendőrség szerdai közleményében G. Á. monogrammal szereplő Geréb még 2007. szeptember 15-én segédkezett egy otthon szülésnél Budapest XII. kerületében, az Alma utca egyik lakásában.

A szülés közben komplikáció lépett fel, ekkor a szülés levezetésében segédkező orvos a mentők segítségét kérte. A szülő nőt az Országos Mentőszolgálat a Szent János Kórházba szállította, ahol az újszülött meghalt. Az otthon szülésnél segédkező nő nem a szakma szabályainak megfelelően vezette le a szülést - a rendőrség közleménye szerint ezt támasztják alá a nyomozás során beszerzett adatok és bizonyítékok, valamint a kirendelt igazságügyi orvos szakértő véleménye is.

Geréb Ágnes korábban az interneten nyilvánosságra hozott közleményében azt írta: "Mindent megtettünk, amit csak lehetett, amit szakmailag ilyenkor kell, közben pedig mentőt hívtunk nagyon hamar, az újszülöttmentőt is, a rendes mentőt is."

Tavaly egy másik, hasonló ügyben már elkezdődött egy per a szülész-nőgyógyász és három társa ellen foglalkoztatás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. A vádlottak egy otthon tervezett ikerszülést akartak levezetni 2003 decemberében, de az egyik újszülött - a szülés közben fellépő komplikációk következtében - oxigénhiányos állapotba került, és agya maradandóan károsodott.

2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta Geréb Ágnest a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt.