Ízlelgetik az előre hozott választást a szocialisták

Vágólapra másolva!
Az előre hozott választás lenne a legjobb megoldás - állította az [origo]-nak egy névtelenséget kérő szocialista képviselő, akivel egy társa is egyetértett. Az MSZP-s képviselők többsége szerintük menekül ettől a lehetőségtől.
Vágólapra másolva!

Előre hozott választás lesz végül - mondta az [origo]-nak névtelenséget kérve egy MSZP-s képviselő még az előtt, hogy Surányi György a Népszabadságnak Brüsszelben azt mondta volna, nem tekinti magát kormányfőjelöltnek. A képviselő szerint a Fidesz a hibás azért, hogy végül sikerül elijeszteniük a volt jegybankelnököt, aki azt kötötte ki feltételül a poszt elvállalásához, hogy bizonyos mértékben az ellenzéki pártra is számíthasson. "A Fidesz hamar rájött, hogy nekik Surányi megválasztása nagyon nem jönne jól, mert velük szemben neki kész programja is van, ráadásul jelentősen javíthatna az MSZP negatív megítélésén" - mondta a szocialista országgyűlési képviselő.

Névtelenséget kérő forrásunk szerint Sólyom László előre hozott választást sürgető szerdai beszéde még tovább rontott a helyzeten, ezért gondolja úgy, hogy túl nagy a nyomás Surányin, akinek a neve az elsők közt került elő az új kormányfő utáni keresgélés során. Ráadásul a bankár többször megerősítette, hogy a kormánypárténál szélesebb támogatással vállalná a kabinet vezetését, így a képviselő szerint innen nem lehet visszakozni. Az előre hozott választást valószínűsíti az is, hogy az SZDSZ a kormánypárt három jelöltje - Surányi, Glatz Ferenc és Vértes András - közül egyértelműen a volt jegybankelnököt látta volna szívesen miniszterelnökként, és nem tűnik úgy, hogy mást is támogatna - akár a megválasztásában, akár később a parlamentben - tette hozzá.

Egy másik, szintén nevének elhallgatását kérő szocialista országgyűlési képviselő szerint azonban ha nem Surányi lesz, akkor is biztosan találnak más jelöltet, de a párt mindenképpen el akarja kerülni az előre hozott választást. Elismerte, hogy ebben benne van az, hogy sok képviselő - nemcsak a kormánypártból - a székét félti. "A kilencven százalékuk kizárólag ebből él, és a mai állás szerint a 40 százalékuk nem jutna be a parlamentbe, ezért addig húzná, amíg csak lehet" - jegyezte meg. Szerinte is az előre hozott választás lenne a legjobb megoldás, de hozzátette, a frakcióban nagyon kevesen vannak ezen a véleményen.