Vágólapra másolva!
A miniszterelnökségre felkért Surányi György szerdán találkozott Kovács László uniós biztossal, az MSZP korábbi elnökével, utóbbi azonban nem kíván semmit sem elárulni a beszélgetésről. Kovács beszélt viszont arról, hogy milyen vezetőt tartana alkalmasnak a kormányfői posztra, és a leírás leginkább Surányira illik rá a szocialisták jelöltjei közül.
Vágólapra másolva!

Szerdán Brüsszelben találkozott Kovács László adóügyi biztossal, egykori MSZP-elnökkel Surányi György volt jegybankelnök, aki Glatz Ferenc történésszel és Vértes András közgazdásszal együtt a szocialisták által kedden megnevezett miniszterelnök-jelöltek egyike. Kovács az [origo]-nak azt mondta, hogy Surányi nem azért érkezett, hogy a kormányfőjelöltségről tárgyaljon, hanem egy Ukrajnával foglalkozó konferencián vett részt.

Az uniós biztos közölte, hogy a beszélgetés tartalmáról eddig sem beszélt, és ez után sem kíván részleteket mondani. Hozzátette, hogy az utóbbi években is többször beszélt Surányival, ha a bankár Brüsszelben járt, és most is találkoztak volna, függetlenül a magyarországi eseményektől. Kovács és Surányi szerdai találkozójáról elsőként az Index számolt be. A Surányi által vezetett CIB bank kérdésünkre közölte, hogy a pénzintézet elnökének hivatalos utazásáról nem adnak tájékoztatást.

Surányi csütörtökön a Népszabadság által idézett nyilatkozatában közölte, hogy ő nem tekinthető jelöltnek.

Kovács László MSZP-elnök, aki épp Gyurcsány miniszterelnökségének kezdetén szállt ki a kormányból, még Surányi csütörtöki nyilatkozata előtt azt mondta, hogy olyan miniszterelnökre van szükség, aki ismeri a gazdaság helyzetét, a világgazdaság és a magyarországi helyzet összefüggéseit, valamint már a neve is megnyugvást jelent a nemzetközi piacok számára. Hozzátette, hogy arra nem lát esélyt, hogy minden párt támogasson egy szakértői kormányfőt, mert szerinte az előre hozott választásban érdekelt politikai erőknek az sem lenne elfogadható, ha lenne egy magyar Nobel-díjas közgazdász, és ő alakítana kormányt a legoptimálisabb programmal.

Arra a felvetésünkre nem kívánt válaszolni, hogy az MSZP által kedden bejelentett három név közül épp Surányi az, aki leginkább megfelel ezeknek az elvárásoknak. "Semmiféle találgatásba nem akarok belemenni" - közölte Kovács, aki kérdésünkre annyit elmondott, biztos benne, hogy Surányi nem találkozott az EU más képviselőivel, "mert akkor azt említette volna nekem". Az [origo]-val csütörtök reggel az Európai Bizottság és a tanács sajtóosztályán is azt közölték, hogy Surányinak nem volt találkozója senkivel.

Az MNB egykori elnöke épp brüsszeli látogatása során, egy telefonon adott rádiónyilatkozatban jelentette ki, hogy megtisztelő ugyan a felkérés a miniszterelnökségre, de szerinte egy válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok támogatását. Mivel a Fidesz már korábban jelezte, hogy egy Surányi vezette kormányt sem hajlandó támogatni, így ez már eleve bizonytalanná tette azt, hogy a jelenleg a CIB bankot vezető közgazdász elfogadná-e a pozíciót.