Negyedmillióra büntették a pajzsra csapó tüntetőt

Vágólapra másolva!
250 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki március 15-én este megütötte egy sorfalban álló rendőr pajzsát. Az ítélet nem jogerős, az ügyész szigorításért fellebbezett.
Vágólapra másolva!

Negyedmillió forintos pénzbüntetésre ítélte hivatalos személy elleni erőszak miatt pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki március 15-én este megütötte egy sorfalat álló rendőr pajzsát a Bajcsy-Zsilinszky úton. Az ítélet nem jogerős, az ügyész szigorításért fellebbezett.

A vád szerint a férfi március 15-én este a Bajcsy-Zsilinszky úton egy 150-200 fős csoportban a rendőrök sorfala előtt állt, majd kivált onnan és nagy erővel megütötte az egyik rendőr pajzsát. A bűnösségét részben elismerő vádlott azzal védekezett, hogy a rendőröknek háttal állva az ismerőseivel beszélgetett, az egyik rendőr azonban hátulról meglökte, elvesztette egyensúlyát és ösztönösen hátralendítette a kezét, amivel megüthette a pajzsot.

A tárgyaláson tanúként kihallgatták azt a rendőrtörzsőrmestert, akinek a sérelmére a férfi elkövette a bűncselekményt. A rendőrs szerint voltak a tömegben, akik békésen viselkedtek, mások hangoskodtak. Ekkor a vádlott kilépett közülük és nagy erővel megütötte a pajzsát, amely megremegett és az ütés miatt hátra kellett lépnie. Közölte: kizártnak tartja, hogy mindez azért történt volna, mert a vádlott elvesztette az egyensúlyát.

A bíróság megtekintett egy videofelvételt, az ügyész egyik bizonyítékát. A felvételen a vádlott volt látható, amint a rendőr felé lép, és irányzott, nagy erejű ütést mér a pajzsára. A felvétel megtekintését követően a védő visszavonta a védelem három tanújának meghallgatására vonatkozó indítványt. A tanúk a vádlott szavait erősítették volna meg.

Az ügyész indítványozta, hogy a bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye miatt állapítson meg próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést. A védő szerint védence cselekménye nem jelentett komoly veszélyt a rendőrre, mint mondta: az inkább a garázdaság vétségét meríti ki. Az utolsó szó jogán a vádlott elmondta: nem akarta bántani a rendőrt, csak kicsit "felment benne a pumpa".