Gyurcsány "megroggyant" az MSZP-sek szerint

Vágólapra másolva!
Megroggyant Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és ezért ki kell vonulnia a méltatlanná vált politikai helyzetből - nagyjából így összegezhető a kormányfővel szemben péntek óta egyre nyiltabban megfogalmazódó szocialista kritika. Gyurcsány kikezdte a belső ellenzék.
Vágólapra másolva!

Pénteken sarokba szorult az MSZP, mivel az SZDSZ nem fogadta el a párt által miniszterelnök-jelöltnek javasolt Takács János Electrolux-vezért. Helyette a szabad demokraták Bokros Lajos nevét dobták be, aki az MDF EP-listavezetője is egyben.

Gyurcsány Ferenc múlt szombaton ajánlotta fel lemondását a miniszterelnöki posztról, terve az volt, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal távozik a hatalomból, így az MSZP kormányon maradhat, ha tud olyan miniszterelnök-jelöltet találni, aki elfogadható az SZDSZ-nek is. Az egyetlen ember, akiben meg tudtak állapodni, Surányi György korábbi jegybankelnök volt, aki azonban nem vállalta.

Az elhúzódó kormányválság pénteken kikezdte Gyurcsány pártbeli támogatottságát is. Szóvá tette a helyzet tarthatatlanságát több szocialista politikus is. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az MTI-nek péntek este azt mondta, méltatlan az országhoz, ami a miniszterelnök-jelölés ügyében történik. A házelnök szerint meg kell akadályozni az ország sodródását, és azt, hogy a demokráciába és a demokratikus intézményekbe vetett hitüket elveszítsék az emberek. Szili közölte: vállalni kell a politikai felelősséget a válság és a helyzet megoldásában.

Nála is keményebben fogalmazott Suchman Tamás, kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos, aki szerint az MSZP-nek új elnököt kell választania, Gyurcsány Ferencnek pedig ki kell vonulnia a politikai folyamatokból. Suchman szerint a kormányfő már nem alkalmas a politikai folyamatok irányítására, ezért kezdeményezni fogja egy új pártelnök megválasztását.

Karsai József szocialista képviselő szombaton azt mondta az [origo]-nak: támogatná Gyurcsány Ferenc távozását. "Kicsúszott alóla a talaj, megroggyant, látszik rajta, már nem is nyilatkozik" - mondta hozzátéve, hogy a kormányfőnek be kell látnia, hogy nem tudja már megoldani a helyzetet. "Mitől lenne jó pártelnök?" - kérdezte.

Szerinte méltatlan az MSZP-hez ez a "lemondási cirkusz" ami még mindig tart, ilyen bizonytalanságban nem lehet tartani a választókat. Karsai szerint Bokros kormányfősége rossz megoldás, mert a volt pénzügyminiszter "egy neutronbomba", és az MSZP-nek népszerűsége mélypontján nem szabad nekivágni kemény intézkedéseknek. Arra Karsai nem válaszolt egyértelműen, az előre hozott választásokat tartja-e a legjobb megoldásnak.

Korábban, a Népszava pénteki számában megjelent interjúban Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke, szocialista tárgyalódelegáció tagja azt mondta, van olyan közjogi forgatókönyv, amely elvezethet az előrehozott választásokhoz, ha az MSZP és az SZDSZ a következő napokban nem tud megállapodni egy új miniszterelnök-jelöltről.