Saját magát szorította sarokba az SZDSZ

Vágólapra másolva!
A miniszterelnökcseréről folyó tárgyalások kezdete óta az SZDSZ több olyan ígéretet is tett, amellyel saját mozgásterét szűkítette le. Az új kormányfő megtalálására kitűzött csütörtöki határidő már rég lejárt, és az sem világos, kit tud elképzelni az SZDSZ miniszterelnöki székben az után, hogy az általa alkalmasnak nevezett három jelölt - Békesi László, Bokros Lajos és Surányi György - közül egyik sem vállalta.
Vágólapra másolva!

"Van egy végső pont, amelyen túl nem akarunk tovább menni" - mondta Fodor Gábor SZDSZ-elnök a párt ügyvivői testületének és parlamenti frakciójának együttes ülése után, ahol a résztvevők nyilatkozatai szerint nem volt szó új kormányfőjelöltekről, csak értékelték a Gyurcsány Ferenc távozási szándéka miatt kialakult válsághelyzetet. Fodor nem jelezte, hogy mi az a végső pont, és az elmúlt egy hét nyilatkozatai alapján nem is könnyű kitalálni.

Két hét vagy csütörtök

Gyurcsány Ferenc március 21-én szombaton jelentette be, hogy két héten belül távozni fog a miniszterelnöki székből, és Fodor két nappal később a parlamenti felszólalásában azt mondta, az SZDSZ csak akkor áll az előre hozott választások mellé, ha nem sikerül kormányfőt találni ebben a kéthetes időszakban.

Néhány órával később már azt közölte: "Szeretnénk lerövidíteni a kéthetes határidőt, szeretnénk a személyi kérdésben hamarabb dűlőre jutni." Fodor a csütörtököt jelölte meg határidőnek, ez volt ugyanis az utolsó nap, amikor még a hatályos szabályok szerint ki lehetett volna írni egy előre hozott parlamenti választást a június 7-i EP-választással egy időben.

Nem úgy gondolta

Szerdán a pártelnök közölte, hogy az MSZP által miniszterelnöknek javasolt személyek közül egyedül Surányi György volt jegybankelnököt tudják elfogadni, ő azonban csütörtök délelőtt bejelentette, hogy nem vállalja a felkérést.

Fodor ekkor már nem foglalkozott az általa korábban szabott csütörtöki határidővel, amelyet szerinte sikerült is betartani, hiszen szerdára sikerült mindkét fél számára elfogadható jelöltet találni. "Az egy más kérdés, hogy ő különböző okokból nem vállalta" - fogalmazott csütörtökön Fodor, hozzátéve, hogy addig fognak tárgyalni, amíg egy cseppnyi esélyt látnak, hogy létrejöhet egy cselekvőképes kormány.

Illetve mégse

Surányi visszautasító döntése után sorban szivárogtak ki lehetséges jelöltek az MSZP környezetéből, aminek az SZDSZ azzal vetett véget, hogy pénteken Fodor közölte, Bokros Lajos egykori pénzügyminisztert javasolják miniszterelnöknek, mivel a három, általuk alkalmasnak tartott jelölt közül ketten - Surányi György és Békesi László közgazdász - nem vállalták a felkérést.

Az SZDSZ ezzel szakított korábbi hozzáállásával, a tárgyalások kezdetén ugyanis a pártvezetés azt mondta, ők nem fognak neveket mondani, hanem az MSZP-től várják a javaslatokat.

Szombaton Bokros Lajos bejelentette, hogy nem vállalná el a miniszterelnökséget. Ezzel elvileg bezárult az ajtó az SZDSZ előtt, de miután a vasárnapi közel ötórás tanácskozáson sem hoztak döntést, így nem zárható ki, hogy végül mégis támogatni fognak egy olyan kormányt, amelynek miniszterelnökét nem Bokrosnak, Surányinak vagy Békesinek hívnak.