Repülőgép miatt pereghettek le egy rákoshegyi ház cserepei

Vágólapra másolva!
Feltehetően egy leszálló repülőgép keltette légörvény miatt peregtek le a cserepek egy rákoshegyi ház tetejéről hétfőre virradó éjjel. A tulajdonos és több szomszédja is kiszaladt a nagy zajra. Személyi sérülés nem történt.
Vágólapra másolva!

Feltehetően egy leszálló repülőgép okozta légörvény miatt rongálódhatott meg egy családi ház tetőszerkezete hétfőre virradóra a XVII. kerületi Berzsenyi Dániel utcában. Személyi sérülés nem történt. A családi ház tulajdonosa, Miklósi Lászlóné az MTI-nek azt mondta: éjjel fél három után óriási robajra ébredt, és amikor kiszaladt az udvarra, akkor látta, hogy egy repülőgép haladt el a családi házuk felett, és a tetőről több négyzetméternyi területen leperegtek a cserepek, és megrongálódott az ereszcsatorna.

A nő szerint többen kiszaladtak a szomszédságból is a zajra, de csak az ő családi házuk rongálódott meg. A nő hároméves unokájával volt otthon (férje kórházban fekszik), a balesetben nem sérült meg senki. A rendőrség, a légügyi hatóság és a kerületi önkormányzat emberei is kimentek a helyszínre. A megrongálódott tetőszerkezetet a kerületi önkormányzat ideiglenesen kijavíttatta.

Harminc éve lakik az utcában, és már hozzászoktak a repülőgépek le- és felszállásakor keletkezett zajokhoz, de ilyen eset még soha nem fordult elő - mondta a nő.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint rendőrségi vizsgálat nem indult az ügyben.

Riz Levente Rákosmente fideszes polgármestere az üggyel kapcsolatban közölte, március 9-től a Ferihegyi 1-es kifutópályán pályazár van, így a le- és felszálló gépek a 2-es pályát használják. A gépek leszállásakor keletkező légörvények pedig rendszeresen megrongálják az épületeket. A károkat folyamatosan jelzik a repteret üzemeltető Budapest Airportnak és a Hungarocontrollnak, de a jegyzőkönyv felvételén kívül nem történik semmi. A polgármester szerint a 2-es kifutópályát 1982-ben törvénytelenül építették, és lakossági tiltakozásra 1984 után betiltották a Rákoshegy felőli vég használatát, de nemzetgazdasági érdekre hivatkozva 1997-től újra megnyitották.

A gépek le- és felszálláskor 150-200 méter magasságban húznak el a házak felett. Az ügyben az Alkotmánybírósághoz, az Országgyűlés elnökéhez, a miniszterelnökhöz és a szakminiszterhez fordultak jogszabály-módosítás miatt, de konkrét lépés nem történt. Az ott lakók perek tucatjait indították a reptér üzemeltetője ellen birtokháborítás miatt, és azt az önkormányzat is támogatja - közölte a polgármester, aki azt szeretné elérni, hogy zárják be a kifutópályát, és csak rendkívüli esetben használhassák.