Bokros: Nem valósulhatott meg a programom

Vágólapra másolva!
Kiakadt az SZDSZ, amikor Bokros Lajos szombaton kijelentette, nem vállalja a miniszterelnökséget. Kóka János szerint ez "furcsa színeváltozás", hiszen előtte maga Bokros hatalmazta fel őket, hogy hivatalosan is tárgyaljanak róla az MSZP-vel. Magyar Bálint különösen élesen bírálta Bokrost, aki viszont az [origo]-nak azt mondta: miután egyes szocialisták "neutronbombának" és szívtelennek nevezték, nem látott esélyt programja támogatására.
Vágólapra másolva!

Szombat óta több SZDSZ-es politikus is bírálta Bokros Lajos korábbi pénzügyminisztert, az MDF EP-listavezetőjét. Bokros korábban többször is beszélt arról, hogy programja elfogadása esetén vállalná egy válságkezelő kormány vezetését, múlt szombaton mégis bejelentette, nem vállalja a kormányfőjelöltséget, amelyre az SZDSZ pénteken javasolta.

Bokros szombaton - egy MDF-es rendezvényen - kijelentette: "Olyan körülmények között, amikor ilyen távolság van, nemcsak a programban, hanem láthatóan értékrendben is, akkor szóba sem kerül annak a megfontolása sem, hogy én ezt az ajánlatot elfogadjam [...] Sértő még a gondolata is annak, hogy a hírnevemet, hitelességemet odaadjam egy olyan programhoz, amelynek a sikerében nem bízom" - mondta hozzátéve, hogy az MSZP mereven elzárkózik az ő programjának elfogadásától.

Az SZDSZ politikusait meglepte a bejelentés, többen állítják, hogy Bokros felhatalmazása alapján tárgyaltak róla az MSZP-vel. Egybehangzóan állította ezt többek között Magyar Bálint, Gulyás József és Kóka János frakcióvezető is. "Minden egyes tárgyaláson felvetettük a nevét, később pedig felhatalmazott, hogy hivatalossá tegyük a támogatását" - mondta az [origo]-nak Kóka János. Utóbb Bokros nem jelezte az SZDSZ-nek, hogy megváltoztatta a véleményét, mondta Kóka, aki hozzátette, "furcsállottam a színeváltozását".

Ennél is élesebben fogalmazott szombaton, az Ellenzéki Kerekasztal megalakulásának 20. évfordulóján rendezett ünnepségen Magyar Bálint: szerinte Bokrosnak "történelmi felelősséget" kellett volna vállalnia, ehelyett "visszamegy anélkül, hogy kivárná egy tárgyalás végét, amely arról szól, hogy esetleg Magyarország miniszterelnöke lehetne, amire bejelentkezett". "Ehelyett egy párt listavezetését vállalja" - mondta Magyar, aki szerint az MDF "totális felelőtlenségről tanúbizonyságot téve játszik kisstílű játékokat". Bokros Magyar szerint tisztában volt azzal, hogy az MSZP-SZDSZ tárgyalások során nem hivatalosan folyamatosan felmerült a neve, "majd most kivonul ebből, és megpróbálja elegáns szövegekkel visszautasítani, hogy mit nem vállal ebben a helyzetben".

A kormányzati szerepről mondtak le

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint Bokros Lajos "nem lesz hatalmi játszmák játékszere". A politikus nem akart Bokros nevében nyilatkozni, de utalt arra, hogy többek között Veres János pénzügyminiszter csütörtöki nyilatkozatával voltak problémák. Szerinte ebből "elég világos volt", hogy a szocialisták követelményeket akarnak támasztani az új kormányfővel szemben: Veres szerint az új miniszterelnöktől az MSZP szervezeti, személyi és tartalmi garanciákat kér majd. "Bokros Lajos számára ez elfogadhatatlan" - mondta Herényi.

A kérdésre, hogy Bokros döntésének megváltoztatásában az MDF-nek mekkora szerepe volt, Herényi azt mondta, az EP-listavezető korábbi pénzügyminiszter "szuverén ember", és azokban a napokban "nem is volt Magyarországon". Az [origo] felvetésére, hogy ez a döntés nyilvánvalóan azt jelenti, hogy Bokros a továbbiakban nem vállalhat kormányzati szerepet, a frakcióvezető annyit mondott: "ebben a ciklusban biztosan nem".

Bokros: Nem valósulhatott meg a programom

Bokros Lajos az [origo] megkeresésére visszautasította a támadásokat. Nem változtattam meg az álláspontomat - jelentette ki. Szerinte ő semmiben nem más, mint a többi 18 ember, akiknek a neve felmerült lehetséges miniszterelnök-jelöltként: mindannyiuknak voltak feltételeik. Surányi György például azt mondta, hogy akkor vállalja, ha a Fidesz is támogatja - mondta Bokros, aki kezdettől programjának elfogadásához kötötte, hogy vállalná-e a kormányfőséget. "Nem valósulhatott meg a programom" - mondta az [origo]-nak.

Az MSZP prominens politikusai "anélkül, hogy elolvasták volna a programomat", "sértő megjegyzéseket tettek rám, neutronbombának, szívtelen embernek neveztek". "Ezek után hogy képzeltem volna, hogy az MSZP támogatja majd a programomat?" - kérdezte Bokros. A helyzet szerinte világos volt, nem volt szükség rá, hogy az MDF-fel egyeztessen. (Neutronbombának Karsai József szocialista képviselő nevezte Bokrost, akinek jelölését korábban gyakorlatilag kizárta többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lendvai Ildikó frakcióvezető is, és több MSZP-s politikus, köztük Mesterházy Attila is bírálta a volt pénzügyminisztert vagy programját.)

Bokros még március 21-én, közvetlenül Gyurcsány Ferenc távozási szándékának bejelentése után azt mondta, vállalná egy válságkormány vezetését. Másnap viszont leszögezte, a kialakult helyzetben a fő kérdés, hogy kinek és milyen programja van a válság kezelésére. Úgy fogalmazott, nem kíván részt venni "az MSZP hatalmi játékában", és bármely más párttal csak abban az esetben hajlandó az MDF és ő együttműködni, ha a programjuk a nemzet érdekében nem tartalmaz semmilyen, az állampolgárokat megtévesztő vagy a válságot elmélyítő elemet. A válságkezelő program fontosságát hangsúlyozta a HVG-nek adott múlt heti interjújában is.