Hónapok óta nem számol el sikertörténetével a KvVM

Vágólapra másolva!
Tavaly ősz óta két ország is fizetett Magyarországnak azért, hogy több légszennyező anyagot bocsáthasson ki, mint amennyit az erről szóló nemzetközi egyezmény lehetővé tesz számukra. A környezetvédelmi minisztérium tavaly ősz eleje óta négyszer ígérte meg, hogy alárulja, mennyi pénzt kaptunk az üzletért, de egyik határidőt sem tartotta be.
Vágólapra másolva!

A 2005-ben aláírt kiotói klímaegyezmény szerint a világ országai kereskedhetnek saját légszennyezésükkel. Ha az egyezményt aláíró 38 ország kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit a nemzetközi egyezmény lehetővé tesz számára, akkor a felesleget eladhatja.

Magyarország tavaly ősz elején kötötte az első ilyen szén-dioxid kereskedelmi szerződését, Belgiumnak adtunk el ekkor megspórolt légszennyezésünkből. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) akkor szinte ünnepelt, a tárca azt állította, hogy mi kötöttük a világon az első ilyen szerződést. Az [origo] tavaly szeptember óta próbálja megtudni, hogy mennyi pénzt kaptunk az eladott légszennyezésért, azonban a minisztérium eddig megakadályozta, hogy megismerhessük az adatot.

A KvVM tavaly szeptemberben azért nem árulta el, hogy Belgium mennyi pénzért vett Magyarországtól szén-dioxid kvótát, mert szerintük az összeg nyilvánosságra kerülése rontaná az ország tárgyalási pozícióit a későbbi hasonló üzletkötéseknél. Oláh Lajos, a KvVM államtitkára októberben azt mondta az [origo]-nak: várhatóan novemberben lesznek nyilvánosak az üzlet pénzügyi adatai. Novemberben a tárca év végére, decemberben januárra ígért tájékoztatást az ügyben.

Időközben kiderült, hogy Belgium mellett Spanyolországnak is adott el a kormány szén-dioxid-kvótát. Januárban Oláh azt közölte: több tízmilliárd forint bevétele származott ebből eddig az országnak.

"Március 31-ig nyilvánosságra hozza a tárca, hogy Magyarországnak mennyi bevétele származott a szén-dioxid kvóták eladásából" - közölte a legújabb verziót az [origo]-val január 9-én Oláh. Azt állította, hogy az összeg nagyságát az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának március 30-i ülésén fogja ismertetni.

Az MDF-frakció megszűnése miatt a környezetvédelmi bizottságnak jelenleg nincs elnöke, a posztot az MDF-es Katona Kálmán töltötte be, a frakció megszűnése után azonban nem maradhatott elnök. A bizottság titkárságán kedden az [origo]-nak azt mondták, hétfőn nem került szóba a téma, és a keddi ülésen se lesz napirenden. Amíg nem lesz új elnök, addig a bizottság csak a parlamenti működéshez szükséges alapfeladatokat látja el - közölték.

Megkerestük kedden a KvVM-et is, a tárca sajtóosztálya szerdán azt közölte: a minisztérium kérte a bizottságot, hogy hadd számolhasson be a klímpénzekről, az elnökhiány okozta nehézségek miatt azonban ez nem történt meg. Előbb a bizottságot akarják tájékoztatni, és csak utána a sajtót, illetve a nyilvánosságot - indokolták meg, hogy miért nem árulják el továbbra sem a szén-dioxid kereskedelemből származó bevételünket.