Vágólapra másolva!
Megszűnik a Reformszövetség, miután tagjai úgy döntöttek, hogy a februárban bemutatott válságkezelő program elkészítésével teljesítették a küldetésüket. A hamarosan távozó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még dermesztőnek nevezte a szövetség programját, várható utódját, Bajnai Gordont azonban épp azért támogatja az SZDSZ, mert úgy látják, hogy csomagja hasonlít a Reformszövetségéhez.
Vágólapra másolva!

Öt hónap működés után megszünteti tevékenységét a Reformszövetség - döntöttek a tagok csütörtökön. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azzal indokolták a döntést, hogy a szervezet "az elmúlt hónapokban teljesítette küldetését", azaz letett az asztalra egy "javaslatcsomagot, amelyet alkalmasnak ítélt a válságkezelés feltételeinek megteremtésére".

A Reformszövetség tavaly novemberben alakult az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetőjének és volt elnökeinek részvételével. A céljuk az volt, hogy kiutat találjanak a világgazdasági válság által különösen sújtott Magyarország számára. A szervezet nem kötődött pártokhoz, a szakmai munkában például egyaránt részt vett Békesi László, a Horn-kormány első pénzügyminisztere és Chikán Attila, az Orbán-kormány első gazdasági minisztere is.

A Reformszövetség február 21-én mutatta be a 2009-től 2013 végéig tartó időszakra szóló programját, amelynek középpontjában a magyar gazdaság teljesítőképességének növelése, a versenyképesség javítása és a recesszióból való kilábalást segítő növekedés támogatása állt.

A szövetség összesen 1325 milliárd forinttal csökkentette volna az állami jövedelemelvonást 2013-ig, a versenyképesség javítása és a növekedés gyorsítása érdekében a jelenlegi 50 százalékos költségvetési centralizáció 8 százalékpontos csökkentését javasolta. Az államháztartási kiadások ugyancsak javasolt befagyasztása további 1000 milliárdos egyensúlyjavulást eredményezett volna.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a programot imponálónak, de társadalmi hatásaiban időnként dermesztőnek nevezte, a szakszervezeti szövetségek szerint pedig a javaslatok elviselhetetlen súlyt jelentenének a társadalomnak. A közgazdász elemzők nagy része azonban méltatta a Reformszövetség javaslatait, és felsorakozott mögötte két kisebb párt, az SZDSZ és az MDF is. A szabad demokraták a várhatóan Gyurcsány helyét elfoglaló Bajnai Gordon támogatását is azzal indokolták, hogy a miniszterelnök-jelölt programja közel áll a Reformszövetségéhez.