A spájzoló orvosokon keresik a hiányzó oltóanyagot

Vágólapra másolva!
Egyes rendelőkben túl sok van belőle, másokból hiányzik a pneumococcus nevű baktérium elleni védőoltás, amely az első úgynevezett ajánlott védőoltás Magyarországon. Az egyenetlen elosztás oka, hogy a gyermek- és háziorvosok korábbi tapasztalatok híján nem tudták felmérni a reális igényeket és jól bespájzoltak a vakcinából, vagy éppen túl keveset rendeltek belőle.
Vágólapra másolva!

Több településen is elfogyott a két éven aluliaknak szánt, pneumococcus baktérium elleni ingyenes védőoltás - írta a Magyar Nemzet pénteki száma. A vakcina az első ajánlott, nem kötelező védőoltás, amelynek beadatásáról a szülők döntenek. Az oltásért 2008 októberéig fizetni kellett, noha a pneumococcus baktérium olyan súlyos betegségeket okozhat, mint tüdő-, torok- vagy agyhártyagyulladás, hallásvesztés, legrosszabb esetben halál.

Akadozó ellátásról panaszkodnak gyermek-és háziorvosok az ország különböző pontjain - mondta az [origo]-nak Kádár Ferenc, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete vezetőségi tagja, aki maga is gyakorló gyerekorvos. Mint mondta, az ő rendelőjében nincs hiány a vakcinából, de a szervezethez az elmúlt napokban érkeztek bejelentések Budapestről, Gödöllőről, Zalából. Szerinte azért van nehéz dolguk az orvosoknak, mert korábban csak kötelező oltásokkal volt dolguk, ahol nagyon pontosan ki lehet számolni, mikor mennyit kell rendelni. Az új, választható oltás esetében azzal szembesültek, hogy egyszerre kellett 200 000 gyereket beoltani, "és ezt nem lehetett előre ütemezni".

"Korábban nem tapasztalt, új rendszer ez az orvosok számára, és azt sem lehetett felmérni, hogy ilyen nagy lesz a lakossági igény. Nincs még egy európai ország, ahol ennyi idő alatt ennyi gyereket beoltottak volna" - mondta Molnár Kornélia helyettes országos tiszti főorvos, az ÁNTSZ munkatársa. Az elmúlt hat hónapban a két éven aluli gyerekek 71,2 százaléka kapta meg az oltást. Molnár szerint egyszerűen annyi történt, hogy egyes orvosok bespájzoltak, míg mások alábecsülték a szükséges mennyiséget, most pedig félnek, hogy oltóanyag nélkül maradnak.

Mint mondta, a hiányt észlelő gyermek-és háziorvosok igényeiről pontos adatai vannak az ÁNTSZ-nek. A szolgálat március 31-ig felmérte, hogy mennyi fel nem használt vakcina van az orvosoknál. Hetvenezer adagot számoltak össze, és megkezdték a fölösleg átcsoportosítását. Molnár azt mondta, a hiány enyhítésére napokon belül külföldről új szállítmány érkezik.

A védőoltást több lépcsőben kell beadni, a két oltás között a minimális idő egy hónap, ami két hónapig kitolható. Az ÁNTSZ azt mondta, nem tud olyan esetről, amikor hiány miatt egy gyermekorvos két hónapnál tovább maradt volna oltóanyag nélkül.

Október 1-től december 31-ig az Egészségügyi Minisztérium hatszázezer adag oltóanyagot rendelt. A vakcinát az ÁNTSZ kistérségi intézeteiből kapják meg az orvosok. Az Egészségügyi Minisztérium tavaly augusztusi közleménye szerint egy év alatt ingyenesen beoltják pneumococcus ellen a gyerekeket, az oltást 2010-től tennék kötelezővé.