Tűz ütött ki a Mátrai Erőműben

Vágólapra másolva!
Péntek hajnalban kigyulladt a Mátrai Erőmű egyik áramtermelő blokkja. A károkat egymilliárd forintra becsülik, személyi sérülés nem történt. Az erőmű igazgatóságának elnöke szerint a blokk kiesése nem okoz zavart az ország enegiaellátásában.
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki pénteken kora hajnalban a Mátrai Erőműben - közölte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A 4-es áramtermelő blokk szénszállító futószalagjának rendszerében csaptak fel a lángok. A blokk üzemen kívül volt, éppen az újraindítására készültek. A tűzoltókat hajnali 1.40 órakor riasztották az erőműhöz és 3.30-ra meg is fékezték a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Sem a légtérbe, sem a talajba nem került káros anyag a tűz következtében - mondta az Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke, Valaska József visontai sajtótájékoztatóján. A tűz oka egyelőre ismeretlen, de Valaska szerint biztos, hogy nem személyi mulasztás áll a háttérben. Annál is inkább, mert nemrég fejeződött be az egyhónapos karbantartás, amelynek során a blokk valamennyi berendezését átvizsgálták és kitisztították - tette hozzá Valaska.

A cégvezető elmondta: az erőmű dolgozói hajnali 1 óra 32 perckor észlelték, hogy égnek a 4-es blokk szénszállító szalagjai a hetedik emeleten, 36 méter magasságban. Az üzem saját tűzoltósága azonnal megkezdte az oltást és megakadályozta a lángok továbbterjedését, majd a gyöngyösi és a hatvani tűzoltókkal közösen fékezte meg a lángokat.

Valaska szerint a 232 megawatt teljesítményű blokk kiesése nem okoz zavart az ország villamosenergia-ellátásában. A blokk csütörtök dél óta eleve üzemen kívül volt, és a hétvégén rendszerint kisebb az ország energiaigénye, amely a válság hatására egyébként is csökkent.

Azt tervezik, hogy a két leégett szállítószalag egyikét keddre helyreállítják, így megindulhat a részüzem. Két hét szükséges a rekonstrukcióhoz, majd egy-két nap, amíg összehangolják a rendszereket, ezek után állhat helyre a szokásos üzem - ismertette a folyamatot az elnök.

Valaska azt mondta: a kár a becslések szerint összességében mintegy egymilliárd forint. Ebből 500 millió a termeléskiesésből ered, a berendezések meghibásodása miatt pedig körülbelül ugyanekkora kár érte a társaságot. A gépek meghibásodásából eredő kárt megtéríti a biztosító - mondta a cégvezető.

A három, egyenként 232 megawattos és két, 100-100 megawattos áramtermelő blokkot üzemeltető Mátrai Erőmű Zrt., a Paksi Atomerőmű után az ország második legnagyobb villamosenergia-termelő üzeme.