Kedden nyújtják be a Gyurcsányt leváltó indítványt

Vágólapra másolva!
Az MSZP kedden nyújtja be az Országgyűlésnek a kormányfőcserét lebonyolító konstruktív bizalmatlansági indítványt. A benyújtáshoz szükséges 78 aláírás között nem szerepel majd Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnöké.
Vágólapra másolva!

Az MSZP kedden nyújtja be az Országgyűlésnek a konstruktív bizalmatlansági indítványt - tudta meg hétfőn szocialista forrásból az MTI. Az MTI úgy tudja, a szocialisták már a múlt heti frakcióüléseken összegyűjtötték a szükséges 78 aláírást, Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnöké nincs köztük.

A határozati javaslat szövege lényegében egy mondatból áll, amely tartalmazza, hogy a szocialista frakció konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen, utódjaként pedig Bajnai Gordont nevezi meg.

Konstruktív bizalmatlansági indítványt a képviselők egyötöde kezdeményezhet, amelyet az Országgyűlésnek a benyújtástól számított harmadik nap után, de nyolc napon belül tárgyalnia kell. A szocialisták a vasárnapi kongresszuson támogatták Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét. Ugyancsak támogatta Bajnait vasárnap az SZDSZ országos tanács. Bajnaiból akkor lesz kormányfő, ha az Országgyűlés egyszerű többséggel - várhatóan április 14-én - megszavazza a konstruktív bizalmatlansági indítványt.

A házbizottság csütörtöki ülésén a frakciók egyeztetnek az indítványról. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a múlt héten nyilatkozott arról, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány lebonyolításáról még egyeztetniük kell a frakcióknak, mert nincs róla részletes szabályozás, miután ilyen a rendszerváltás óta nem fordult elő.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány formája határozati javaslat. Ennek előkészítését nem kell megelőznie bizottsági tárgyalásnak, és nem lehet hozzá módosító indítványt benyújtani. Ha időkeretet határoz meg a Ház, akkor a parlamenti vita minimum tíz órán át tart. Konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásakor nem kell újra szavazni a kormányprogramról.