Benyújtották a Gyurcsány leváltásáról szóló indítványt

Vágólapra másolva!
Formálódik Bajnai Gordon kormánya, a miniszterelnök-jelöltnél hétfőn négy miniszter járt, kedden hárommal találkozik, miközben azokkal is tárgyal, akiket meghív majd a kabinetjébe. A Népszabadság szerint Szekeres Imre, Kiss Péter és Hiller István megtarthatja miniszteri székét. Gyurcsány Ferenc kormányfő leváltásáról szóló indítványt kedd reggel nyújtották be.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta kedd reggel az MSZP az Országgyűlésnek a konstruktív bizalmatlansági indítványt, amellyel lebonyolítható Gyurcsány Ferenc kormányfő leváltása.

A parlament honlapján a határozati javaslatok között található indítványban az olvasható: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja". A javaslat indoklása szerint a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben bizalmatlansági indítványt nyújthat be, amennyiben ezt a képviselők többsége támogatja, akkor azzal megválasztják az új kormányfőt is. A dokumentumhoz Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvetetője egy levelet is csatolt, amelyben arra kéri az Országgyűlés elnökét, hogy április 14-én tárgyalják meg az indítványt.

A 92 aláíró között kizárólag szocialista képviselők találhatók, akik nem abécé sorrendben követik egymást. Az aláírók között található például Lendvai Ildikó az MSZP új elnöke, Katona Béla, Keleti György, Horváth Csaba, Puch László, Bárándy Gergely, Gál J. Zoltán, Tóth Károly, Keller László, Podolák György, Lamperth Mónika, Kökény Mihály. A szocialisták már a múlt heti frakcióüléseken összegyűjtötték a szükséges aláírásokat.

Valószínűleg nem lesz akadálya, hogy Bajnai Gordon váltsa Gyurcsányt a kormányfői székben, vasárnap ugyanis az MSZP után az SZDSZ is támogatta a jelöltet.

Kiss, Szekeres és Hiller maradhat miniszter

Bajnai Gordon közben folytatja az egyeztetést a kormánytagokkal. Hétfőn délelőtt az agrártárca vezetői Gráf József és Gőgös Zoltán jártak nála, délután pedig a környezetvédelmi minisztérium irányítóival és a tárca nélküli miniszterekkel egyeztetett, járt nála Szilvásy György titokminiszter és Molnár Károly kutatásfejlesztésért felelős miniszter is. Az MTI szerint kedden Szűcs Erika szociális miniszterrel, Veres János pénzügyminiszterrel és Kiss Péter kancelláriaminiszterrel találkozik Bajnai.

A Népszabadság úgy tudja, Bajnai egyik miniszterrel sem közölte, hogy számít-e rájuk miniszterként kormányában, csupán területük jelenlegi helyzetéről, csupán a be nem fejezett vagy el nem indított intézkedésekről kérdezte őket.

Bajnai szintén megkezdte az egyeztetést azokkal a szakemberekkel, akiket kormányzati szerepvállalásra akar felkérni. A miniszterelnök-jelölt az MSZP múlt csütörtöki frakcióülésén kikötötte: a miniszterek kinevezésénél az SZDSZ nem kaphat vétójogot, mint ahogy a fontos tárcák esetében a szocialista frakció sem. "A személyi döntések nem tűnhetnek politikai mutyinak, hatalomtechnikai trükknek" - mondta Bajnai Gordon.

Szakemberek vagy pártpolitikusok

Bajnai már közölte, a válságkezelésben fontos tárcák élén szakembereket, és nem pártpolitikusokat akar látni. Ebben érintett lehet a gazdasági, a pénzügyi, az igazságügyi, a szoiális tárca - írja a Népszabadság. A lap szerint a kancellária élén csak akkor lesz vezetőváltás, ha Kiss Péter nem vállalja a részvételt az új kormányban. A Népszabadság szerint várhatóan megtarthatja helyét Kiss mellett Szekeres Imre honvédelmi és Hiller István oktatási miniszter is.

Lendvai Ildikó szerint az új kormány összetétele érezhetően más lesz, mint a jelenlegié, mert a közvélemény nem érezheti úgy, hogy "ez csak régi fazék új fedővel". Ugyanakkor azt kizárta, hogy teljesen lecserélődjenek a tárcavezetők, mert nincs idő arra, hogy minden minisztériumban új vezető tanulja meg, "hogy merre van a kilincs" - mondta az MSZP vasárnap megválasztott elnöke a Népszabadságnak.