Elfogadta büntetését a pécsi gázoló

Vágólapra másolva!
Visszavonta fellebbezését, így jogerőssé vált az elsőfokú ítélet K. Zsolttal szemben, aki tavaly májusban halálra gázolt egy, a zebrán áthaladó idős nőt és a babakocsiban fekvő unokáját. A férfit négy év börtönre ítélték, és öt évre eltiltották a vezetéstől. Súlyosító körülmény volt, hogy korábban kétszer is megbüntették gyorshajtás miatt.
Vágólapra másolva!

Jogerőssé vált az ítélet annak férfinak az ügyében, akit a Pécsi Városi Bíróság négy év fogházbüntetéssel sújtott februárban, amiért autójával elütött egy zebrán átkelő, unokáját babakocsiban toló nőt és ezzel mindkettejük halálát okozta tavaly Pécsett. Hajdu István bíró, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője szerdán közölte, hogy a vádlott és ügyvédje a napokban visszavonta az enyhítésre vonatkozó fellebbezést. A 32 éves K. Zsoltot a szabadságvesztés mellett öt évre a közúti járművezetéstől is eltiltották.

Az elítélt 2008. május 21-én kora este Pécs kertvárosában száraz aszfalton, közepes forgalomban haladt 62-66 kilométeres óránkénti sebességgel, közben az autóban utazó barátjával beszélgetett. A zebrához közeledve a lehetségesnél 4 és fél másodperccel később észlelte az áthaladó 67 éves asszonyt és a babakocsiban lévő, 10 hónapos unokáját. Dudált, félrerántotta a kormányt és fékezett, de mintegy 45-50 kilométeres sebességgel elütötte őket. Az asszony még aznap, a gyermek pedig másnap meghalt.

A sofőr megszegte a KRESZ-t, mert a megengedettnél gyorsabban hajtott és nem adott elsőbbséget a gyalogosoknak. Az átkelőhelyet nem kellő körültekintéssel közelítette meg, ráadásul későn észlelt és cselekedett. A tárgyaláson azt mondta, hogy tankolni mentek a barátjával. Emlékezete szerint 50-60 kilométeres sebességgel hajtott, és valóban későn vette észre a balról érkező gyalogosokat. A kocsiból kiszállva szeretett volna segíteni a földön fekvő asszonyon, de a szemtanúk arra kérték, ne mozgassa őt, mert súlyos sérülései lehetnek. K. Zsolt az ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán bocsánatot kért a családtól.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi beismerő vallomását, és kisebb mértékben büntetlen előéletét. Utóbbit azért, mert K. Zsolt nem először vétett a törvény ellen, és bár el nem ítélték, lopás és közokirattal való visszaélés miatt a bíróság korábban próbára bocsátotta. Az ötéves maximumhoz közeli szabadságvesztést a súlyosító körülmények eredményezték, vagyis az, hogy a baleset két ember halálával járt és a KRESZ-szabályok halmozott megszegése miatt következett be. Ráadásul a vádlottat korábban kétszer is elmarasztalták gyorshajtás miatt, a végzetes baleset előtt nem sokkal kapta vissza két hónapra bevont jogosítványát.

Pécs-Kertváros lakói a végzetes baleset óta többször tüntettek a helyszínen, azt követelve az önkormányzattól, hogy helyezzenek ki sebességkorlátozó táblákat és szereltessenek lámpát a veszélyes átkelőhöz.