Továbbra is letartóztatásban a meggyilkolt debreceni képviselő fia

Vágólapra másolva!
Továbbra is letartóztatásban marad a 2007 húsvétján meggyilkolt Balla Irma egykori debreceni fideszes önkormányzati képviselő fia. A vádlott jogsértésre hivatkozva azonnal fellebbezett a döntés ellen. A szerdai tárgyaláson politikusok is vallottak a gyilkosságról, amelynek tárgyalása júliusban folytatódik.
Vágólapra másolva!

Nem helyezték szabadlábra Balla Irma egykori debreceni fideszes önkormányzati képviselő fiát, akit anyja meggyilkolásával vádolnak: a védői előterjesztést a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szerdán elutasította. Az első fokon eljáró bíróság döntése ellen azonnali fellebbezést jelentett be a vádlott, S. Sándor és védője. Magyar György ügyvéd az MTI-nek azt mondta: kiegészítő fellebbezést is benyújtanak az ítélőtáblához, amiben kifejtik, hogy a szabadságelvonást jogsértőnek tartják.

Magyar szerint a tíz "korrekt tárgyalási napon" nem merült fel olyan terhelő adat, amely a vádlott bűnösségére utalt volna. A korábban ismertetett poligráfos vizsgálat is negatív volt, vagyis S. Sándor nem hazudott, amikor arra a kérdésre, hogy ő ölte-e meg az anyját, vagy bármilyen köze van-e a gyilkossághoz, nemmel válaszolt. S. Sándor szerdán ügyvédje útján közölte: ártatlan, bízik a felmentésében, és reméli, mielőbb szabadlábra kerül.

Balla Irmát brutális körülmények között, lakásában gyilkolták meg 2007 húsvétján. Egy évvel később a rendőrség az asszony fiát gyanúsította meg a gyilkosság elkövetésével.

Politikusokat is meghallgattak

A szerdai tárgyaláson politikusokat is meghallgatott a bíróság. Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, Debrecen polgármestere elmondta: Balla Irmát a halála előtti napon - kérésére - irodájában fogadta, a képviselő a körzetében működő Köz-Ért Egyesület vezetői és a közte felmerült ellentétekről tájékoztatta őt. Ekkor Balla Irma politikai-közéleti problémákról számolt be, egyebek mellett arról, hogy az egyesület nem segítette megfelelően a kampányban, és nem támogatta a körzetben végzett munkáját sem - mondta a polgármester.

Kósa Lajos azt mondta Balla Irmának, hogy érdemben csak akkor tud állást foglalni, ha tájékozódik másoktól is - név szerint Nagy Sándor önkormányzati képviselőt, Papp László Fidesz-frakcióvezetőt és Pósán Lászlót (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjét említette -, addig arra kérte Balla Irmát, hogy a megbeszélésükről ne nyilatkozzon.

A védő kérdésére Kósa Lajos azt is elmondta, hogy a megbeszélésüket követően Fidesz-csoportülést tartottak Debrecenben, ahol 30-40-en szerezhettek tudomást arról, hogy Balla Irma miért kereste fel őt.

A polgármester elismerően szólt Balla Irma képviselői munkájáról, mint mondta "sosem vetődött fel, hogy helyette mást indítsanak jelöltként a körzetben", és sem ő, sem az ugyancsak tanúként meghallgatott Pósán László nem tudott Balla Irmának arról a titokzatos "fideszes barátjáról", akiről korábban egy tanú számolt be.

Pósán László is azt mondta, hogy tudott a Balla Irma és a Köz-Tér Egyesület vezetője közötti vitákról, mindketten fordultak is hozzá segítségért, de közölte velük: ez nem pártügy, civil szervezetről lévén szó egymás között kell megoldani a problémájukat.

Kérdő Zsuzsa, aki Balla Irma megüresedett képviselői helyét foglalta el a debreceni közgyűlésben, csak közvetetten tudott az egyesületbeli nézeteltérésekről. Szerinte képviselő-jelöltként úgy kerülhetett képbe, hogy Pósán László közvetlen munkatársa és a Fidelitas alelnöke volt. A bíróság meghallgatta a Köz-Ért Egyesület vezetőit is. Az egyik tanú szerint az egyesület elnöke és Balla Irma között nagyon eldurvult a viszony, az elnöknő folyamatosan "piszkálta, mocskolta Irmát".

A tanú felidézett egy beszélgetést, amikor az egyesület elnöke közölte vele: "Irmával már nem lesz gond, félreállítom, a fényképe a hűtőm fagyasztójában van, minden este kiveszem és megszurkálom". Az egyesület elnöke lányára hivatkozott, aki "Boszorkányboltot" működtet, és szerinte ez eredményes módszer lesz "Balla Irma eltüntetésére". Az egyesület elnöke - bár elismerte, hogy sok vitája volt Balla Irmával -, mindezt tagadta, és a szembesítésük eredménytelen volt.

A Balla Irma-gyilkosság tárgyalása július 10-én folytatódik a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon.